Název:
Zhodnocení českého trhu s vínem
Překlad názvu:
Evaluation of the Czech Wine Market
Autoři:
Košlerová, Veronika ; Regnerová, Olga (vedoucí práce) ; Zdeněk, Zdeněk (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá zhodnocením českého trhu s vínem v kontextu se světovým, zhodnocením menšího subjektu zabývajícího se prodejem vína se zájmem o podporu tuzemských vinařů a návrhy doporučení pro podporu místních vinařů. Teoretická část obsahuje informace týkající se vína, révy vinné, historie vína, vinařských oblastí v České republice, odrůdy révy vinné, druhy vín dle barvy, jakosti, obsahu cukru, rozdělení vín na vína tichá a šumivá, výroby vín, označování vín, legislativy vína a novely zákona o vinohradnictví a vinařství. První část je také zaměřena na obecnou stránku zahraničního obchodu a jeho významu v ekonomice, import, export, význam a účel marketingu. V praktické části je zhodnocena situace na trhu s vínem České republiky v kontextu se světovým, zejména produkce, spotřeba, import a export. Další významnou částí práce je zhodnocení internetového obchodu s vínem, který se výrazně angažuje v podpoře tuzemských výrobců vína. Dílčím cílem práce je posouzení faktu, že víno není zdraví škodlivé a určení, v jakém množství a poměru je velmi prospěšné. Závěrem jsou navrhnuty možné podpory pro tuzemské výrobce vín ze strany státu, ze strany prodejců, organizací a příležitosti, které mohou vinaři využít pro své zviditelnění.
This diploma thesis is focused on the evaluation of Czech wine market in comparison to the world market, evaluation of a smaller subject which sells wine and cares about supporting local viticulture and also on suggestions proposed in order to support local viticulture. The theoretical part consists of information regarding wine, grapevine, history of wine, wine-growing areas in the Czech Republic, varieties of grapevine, different kinds of grapevine defined by colour, quality, amount of sugar, division of wine to still or sparkling, wine production, wine labelling, wine legislation and amendments of the law on viticulture and wine-making. The first part is focused on the general view of foreign trade and its importance in the economy, import, export, meaning and purpose of marketing. In the practical part situation in the wine market in the Czech Republic is evaluated in a comparison to the world market, mainly the production, consumption, import and export. Another important part of the thesis is an evaluation of an online store with wine which is strongly committed to supporting local wine producers. A partial goal of the thesis is to assess the fact that wine is not harmful to health and to determine in which amount and proportion is it beneficial. In the conclusion, there are suggested different ways of support for local producers of wine from the state, sellers, organizations and also opportunities that may be used by the wine-makers in order to make themselves more popular.
Klíčová slova:
dovoz; podpora; produkce; spotřeba; světový trh; vinařství; víno; vývoz; zdraví; český trh