Název:
Statistická analýza změn ve výživě a zdraví lidí v České republice
Překlad názvu:
Statistical analysis of changes in nutrition and health of Czech Republic population
Autoři:
Syrová, Věra ; Prášilová, Marie (vedoucí práce) ; Dlubalová, Zuzana (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na statistickou analýzu vývoje spotřeby potravin
v letech 1994 až 2014 a její predikci. Dále se zaměřuje na vývoj závažných civilizačních onemocnění v letech 2000 až 2014.
V teoretické části jsou popsány základní pojmy týkající se zdravé výživy, kategorie potravin a jejich hlavní složky. Teoretická část se také zabývá popisem výživové pyramidy a výživových doporučení vydaných Společností pro výživu. Dále jsou v teoretické části uvedeny demografické ukazatele a závažné civilizační choroby spojené s nevhodnou stravou. Součástí práce je také demografická charakteristika populace České republiky, spotřební výdaje obyvatel a jejich zdravotní stav.
V praktické části jsou z důvodu popisu hodnocení vývoje analyzovaných ukazatelů stanoveny jejich základní elementární charakteristiky. Následuje předpověď vývoje spotřeby analyzovaných potravin v následujících pěti letech. Dosažené výsledky jsou poté diskutovány s výživovými doporučeními a to podle toho, zda je jejich spotřeba nadměrná či nedostatečná. V závěru práce jsou shrnuty výsledky provedené analýzy a definovány návrhy a doporučení pro změnu zvyklostí obyvatel České republiky ohledně správné výživy a zdravého životního stylu.
The Bachelor thesis is focused on the statistical analysis of food consumption in years
1994 to 2014 and its prediction. It is also focused on the development of serious civilization diseases in years 2000 to 2014.
The theoretical part describes the basic concepts related to healthy eating, food categories and theirs main components. The theoretical part also describes the nutritional pyramid and dietary guidelines issued by the Nutrition Society. Furthermore, the theoretical part presents demographic indicators and serious civilization diseases associated with a poor diet. The Bachelor thesis also includes demographic characteristics of the Czech Republic population, population consumer expenditure and their health.
In the practical part are, because of the description of the evaluation development analysed indicators, determined their basic fundamental characteristics. The practical part also include the forecasts of analysed food consumption in the next five years. After that are the achieved results discussed with diet recommendations according to whether their consumption is excessive or insufficient. The conclusion contains the results summary of the analysis and defined suggestions and recommendations for change habits of the Czech population regarding proper nutrition and healthy lifestyles.
Klíčová slova:
civilizační nemoci; demografie; nemocnost; spotřeba potravin; statistická předpověď; výživa; výživová doporučení; výživová politika; zdravotní stav; zdraví; časová řada