Název:
Zhodnocení odrůdové odolnosti vybraného sortimentu zeleniny vůči houbovým patogenům
Překlad názvu:
Evaluation of cultivars tolerance of chosen vegetable assortment to fungal diseases
Autoři:
Maláková, Dana ; Koudela, Martin (vedoucí práce) ; Kristína, Kristína (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit odrůdovou odolnost vybraného sortimentu odrůd salátu hlávkového, listového, ledového a zelí hlávkového vůči houbovým patogenům (Bremia lactucae a Fusarium oxysporum f. sp. conglutinanas)
Tyto pokusy probíhaly v laboratorních podmínkách katedry zahradnictví FAPPZ na ČZU v Praze v růstových komorách. Pokusy se salátem probíhaly v definovaných podmínkách při teplotě 18 - 20 °C v režimu 12 hodin světla a 12 hodin tmy. Pokusy se zelím hlávkovým probíhaly v definovaných podmínkách v režimu při teplotě 14 °C den a 12 °C noc. Rostliny salátů byly vysety v miskách na jemném písku. Rostliny zelí hlávkového byly vysety do sadbovačů s výsevným substrátem. U všech pokusů byly založeny infikované a kontrolní varianty. Po vzejití rostlin byly pokusné varianty inokulovány vybraným patogenem. Po celou dobu pokusu byly rostliny pozorovány ve 2 - 3 denních intervalech. Experiment byl hodnocen pomocí modifikované standardní metody podle Pawelec et al. (2006). Pro hodnocení pokusů salátu byla použita modifikovaná metoda hodnocení v %. Bodová stupnice 0 - 9 bodů podle procentuálního napadení rostlin byla použita pro hodnocení pokusů zelí hlávkového. Výsledky této metodiky byly vyhodnoceny pomocí programu Statistica12.
V pokusech hodnotících odrůdovou odolnost vybraných odrůd salátu hlávkového, listového a ledového k patogenu Bremia lactucae Bl:31, byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl v citlivosti vůči tomuto patogenu. Z výsledků pokusů vyplývá, že nejvíce odolnými odrůdami byly Tarzan, Stamir, Adinal a Verala. Největší citlivost vůči patogenu Bl:31 vykazovala odrůda Dětenická Atrakce, dále pak Traper a Nikolaj. Vliv ošetření osiva horkou vodou (HWT) na potlačení patogena B. lactucae byl statisticky průkazný u odrůd Dětenická Atrakce (snížení o 10 %) a Dubáček (snížení o 7 %) v porovnání s infekční variantou bez ošetření HWT. U hodnocení citlivosti odrůd a linie zelí hlávkového bílého byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl v napadení patogenem Fusarium oxysporum f. sp. conglutinans rasa 1. Průkazně nejcitlivější vůči patogenu Foc byla odrůda Pourovo pozdní (stupeň napadení po inokulaci 6,52 bodů).The aim of this Diploma thesis was to assess the cultivar tolerance of a chosen assortment of butterhead lettuce, leaf lettuce, iceberg lettuce and cabbage to fungal pathogens (Bremia lactucae, Fusarium oxysporum f. sp. conglutinans).
The experiment was conducted in the laboratory conditions of the gardening department FAPPZ of the Czech University of Agriculture in growth chambers. The lettuce experiments were done in given conditions with the temperatures of 18 - 20 °C under the regime 12 hrs. of light and 12 hrs. of darkness. The cabbage experiments were conducted in given conditions under the regime 12 hrs. of light and 12 hrs. of darkness with the temperatures of 14 °C during the day and 12 °C in the night. The lettuce plants were planted in dishes on fine sand. All experiments had infected and control variants. After emergence, the experimental plants were inoculated with variants of the selected pathogen. The plants were observed in 2 - 3 day intervals throughout the whole experiment. The experiment was assessed using the modified standard method according to Pawelec et al. (2006). A modified method with a percentage scale was used to assess the lettuce experiments. Cabbage experiments were evaluated with a scale of points ranging from 0 to 9 according to the percentage of infection on the plants. The results of the methodology were determined using the program Statistica 12.
In the experiments evaluating the variety tolerance of a chosen assortment leaf lettuce and iceberg lettuce to the pathogen Bremia lactucae Bl:31, a statistically significant difference in the sensitivity to this pathogen was established. The results show that the most resistant varieties are Tarzan, Stamir, Adinal a Verala. The greatest sensitivity to the pathogen Bl:31 has a variety "Dětenická Atrakce" then Traper and Nikolaj. Effect of seed treatment with hot water (HWT) to suppress pathogen B. lactucae was statistically significant in the varieties "Dětenická Atrakce" (10% decrease) and Dubáček (7% decrease) compared with untreated infectious variant with HWT. In the sensitivity evaluation of varieties and lines of white cabbage was a statistically significant difference in infecting of pathogen Fusarium oxysporum f. Sp. conglutinans breed 1. The most significantly susceptible to the pathogen Foc was variety Pourovo late-season (degree of assault after inoculation was 6.52 points).
Klíčová slova:
Bremia lactucae; Fusarium oxysporum f. sp. conglutinans; odrůdová odolnost; salát; zelí hlávkové