|
Analýza cestovního ruchu ve vybrané oblasti
Poncová, Pavlína ; Svatošová, Libuše (vedoucí práce) ; Kristina, Kristina (oponent)
Diplomová práce se zabývá analýzou vývoje cestovního ruchu v Krkonoších. Ze získaných údajů jsou pomocí časových řad analyzovány ukazatele o počtu a návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení v celém regionu i v sedmi vybraných městech, kterými jsou Jilemnice, Vrchlabí, Janské Lázně, Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, Pec pod Sněžkou a Špindlerův Mlýn. Pomocí tabulkového programu Microsoft Excel jsou vypočítány elementární charakteristiky a na základě adaptivních modelů zkonstruovány prognózy o návštěvnosti pro rok 2015. Adaptivní modely byly zvoleny pro značnou sezónnost, která se ve vybrané oblasti vyskytuje. V praktické části diplomové práce je shrnuto využití cyklobusů za období let 2011-2014. V závěru jsou shrnuty výsledky, které byly výzkumem o vývoji cestovního ruchu zjištěny a na základě toho jsou navržena doporučení pro rozvoj turismu ve všech ročních období.
|
|
Analýza trhu práce ve vybraném regionu
Tomešová, Adéla ; Svatošová, Libuše (vedoucí práce) ; Kristina, Kristina (oponent)
V diplomové práci se zabývám analýzou trhu práce v Královéhradeckém kraji. Popisuji vývojové tendence trhu práce a jeho struktury z hlediska ukazatelů zaměstnanosti
a nezaměstnanosti, významných zaměstnavatelů a rizikových skupin. Pro hodnocení vývoje jsou použity elementární charakteristiky časových řad. Dále je uvedena prognóza budoucího vývoje nezaměstnanosti. V diplomové práci také popistuji realizované projekty na podporu zaměstnanosti v daném kraji. Na závěr práce jsou shrnuty zjištěné výsledky týkající se vývoje trhu práce v Královéhradeckém kraji.
|
|
Zhodnocení odrůdové odolnosti vybraného sortimentu zeleniny vůči houbovým patogenům
Maláková, Dana ; Koudela, Martin (vedoucí práce) ; Kristína, Kristína (oponent)
Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit odrůdovou odolnost vybraného sortimentu odrůd salátu hlávkového, listového, ledového a zelí hlávkového vůči houbovým patogenům (Bremia lactucae a Fusarium oxysporum f. sp. conglutinanas)
Tyto pokusy probíhaly v laboratorních podmínkách katedry zahradnictví FAPPZ na ČZU v Praze v růstových komorách. Pokusy se salátem probíhaly v definovaných podmínkách při teplotě 18 - 20 °C v režimu 12 hodin světla a 12 hodin tmy. Pokusy se zelím hlávkovým probíhaly v definovaných podmínkách v režimu při teplotě 14 °C den a 12 °C noc. Rostliny salátů byly vysety v miskách na jemném písku. Rostliny zelí hlávkového byly vysety do sadbovačů s výsevným substrátem. U všech pokusů byly založeny infikované a kontrolní varianty. Po vzejití rostlin byly pokusné varianty inokulovány vybraným patogenem. Po celou dobu pokusu byly rostliny pozorovány ve 2 - 3 denních intervalech. Experiment byl hodnocen pomocí modifikované standardní metody podle Pawelec et al. (2006). Pro hodnocení pokusů salátu byla použita modifikovaná metoda hodnocení v %. Bodová stupnice 0 - 9 bodů podle procentuálního napadení rostlin byla použita pro hodnocení pokusů zelí hlávkového. Výsledky této metodiky byly vyhodnoceny pomocí programu Statistica12.
V pokusech hodnotících odrůdovou odolnost vybraných odrůd salátu hlávkového, listového a ledového k patogenu Bremia lactucae Bl:31, byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl v citlivosti vůči tomuto patogenu. Z výsledků pokusů vyplývá, že nejvíce odolnými odrůdami byly Tarzan, Stamir, Adinal a Verala. Největší citlivost vůči patogenu Bl:31 vykazovala odrůda Dětenická Atrakce, dále pak Traper a Nikolaj. Vliv ošetření osiva horkou vodou (HWT) na potlačení patogena B. lactucae byl statisticky průkazný u odrůd Dětenická Atrakce (snížení o 10 %) a Dubáček (snížení o 7 %) v porovnání s infekční variantou bez ošetření HWT. U hodnocení citlivosti odrůd a linie zelí hlávkového bílého byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl v napadení patogenem Fusarium oxysporum f. sp. conglutinans rasa 1. Průkazně nejcitlivější vůči patogenu Foc byla odrůda Pourovo pozdní (stupeň napadení po inokulaci 6,52 bodů).
|