Název:
Nízko- a neenergetická sladidla
Překlad názvu:
Low- and nonenergy sweeteners
Autoři:
Trnková, Lenka ; Orsák, Matyáš (vedoucí práce) ; Hniličková, Helena (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Nízko- a neenergetická sladidla jsou látky, které zajišťují potravinám sladkou chuť. Již z názvu vyplývá, že mají menší či žádnou energetickou hodnotu a obvykle se vyznačují vyšší sladivostí než sacharóza. Z tohoto důvodu jsou užívána hlavně při onemocnění diabetes mellitus, redukci obsahu energie v potravinách a ochraně před zubním kazem.
Přírodní sladidla byla objevena již v dávné minulosti, při hledání obživy. Za zmínku stojí například stévie, která byla užívána indiány před dobytím Jižní Ameriky. Avšak historie syntetických sladidel není příliš významná, jelikož převážně souvisí s porušováním správného chování v laboratoři. Tímto způsobem byl jako první objeven sacharin v roce 1878.
Sladidla jsou součástí potravinářských přídatných látek, které jsou do potravin přidávány záměrně. V potravinách mohou upravovat senzorické vlastnosti nebo prodloužit trvanlivost. V Evropské unii je ke každému schválenému sladidlu přiřazen tzv. E-kód, který je součástí etiket.
Sladidla lze rozdělit podle původu, nutriční hodnoty a chemické struktury. Tato bakalářská práce pojednává o nízko- a neenergetických sladidlech, která mohou být syntetického i přírodního původu. Pro zmíněná neenergetická syntetická sladidla je typické, že obsahují méně než 21 kJ na porci. Jedná se o vysoce intenzivní látky, které dosahují mnohonásobně vyšší sladivosti než sacharóza. Hlavními zástupci jsou sacharin, cyklamát, acesulfam K, sukralóza, aspartam a jeho deriváty. Z nízko- či neenergetických přírodních sladidel lze zmínit erythritol, D-tagatózu, threalózu, neohesperidin dihydrochalkon, steviosid a thaumatin.
Existuje celá řada omezení, která jsou potvrzena odbornými výzkumy. Například pacienti trpící onemocněním diabetes mellitus by měli užívat zejména synteticky vyrobená sladidla, jelikož zde nemusí připočítávat energetickou hodnotu.
I když v některých státech jsou určitá sladidla zakázána, z hodnocení bezpečnosti vyplývá, že při dodržování doporučeného denního dávkování nedochází k nežádoucím vedlejším účinkům, a proto lze sladidla považovat za bezpečná.
Low- and no-calorie sugar subtistutes are compounds that provide food with its sweet taste. As the term suggests, they have lower or no food energy and usually are characterized by higher sweetness than sucrose. For that reason, these substances are especially used during the treatment of diabetes mellitus, to reduce the energy content of food or in prevention of dental caries.
Natural sweeteners were discovered a long time ago, during the search for sustenance. For example Stevia was used by South American Natives even before the European conquest of the territory. However, the history of artificial sweeteners is not too significant, because it relates to breaking the laboratory rules. That is how saccharin was invented in 1878.
Sugar substitutes are added to food on purpose, adjusting the taste or extending the shelf life of foods. In the EU, every approved sweetener has got an E-code, which is displayed on the label.
Sugar substitutes can be grouped according to their origin, their nutrition value or their chemical structure. This thesis discusses low- and no-calorie sugar substitutes that can be synthetic or natural. Mentioned synthetic sweeteners typically contain less then 21 kJ per portion. These intensive food additives possess many times the sweetness of sucrose. The main representatives of this group are saccharin, cyclamate, acesulfame K, sucralose and aspartame with its derivatives. The group of natural sugar substitutes constits of substances like erythritol, D-tagatose, trehalose, neohesperidin dihydrochalcone, stevioside and thaumatin.
There are some limitations confirmed by expert studies. For example, patients suffering from diabetes mellitus should mainly use synthetic sweeteners, because of their low nutritional value.
Even though in some states certain sweeteners are forbidden, safety studies say that there are no adverse effects, if the recommended daily intake is respected. Sugar substitutes, therefore, can be considered safe.
Klíčová slova:
aspartam; cyklamát; neenergetická sladidla; nízkoenergetická sladidla; sacharin; stevie