Název:
Význam potravin při onemocnění celiakální sprue
Překlad názvu:
The importance of food in disease celiac sprue
Autoři:
Matlášková, Jana ; Faměra, Oldřich (vedoucí práce) ; Capouchová, Ivana (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Celiakální sprue je autoimunitní onemocnění, jehož prevalence se pohybuje kolem 1 % po celém světě. Toto onemocnění je závislé na několika faktorech. Jedním z nich je genetická predispozice, která je úzce spojena s genomem HLA-DQ2 a DQ8. Dalším faktorem je prostředí. Důležitá je například doba kojení, jak brzy byl zahrnut lepek do naší stravy a určitý vliv má i užívání antibiotik. V neposlední řadě je důležitým faktorem lepek, který funguje jako spouštěč tohoto onemocnění. Lepek se skládá ze dvou bílkovinných části prolaminu a glutelinu. Je obsažen v pšenici, ječmeni, žitě, ovsu a v jejich křížencích, kde vzniká při tvorbě těsta. Při konzumaci lepku u pacientů s celiakií, reaguje jejich autoimunitní systém chybně a začne útočit na své vlastní buňky, protože není schopen rozpoznat, cizí a vlastní buňky.
U pacientů s celiakální sprue se objevuje několik příznaků, mezi které patří především střevní obtíže (průjem, bolest břicha), osteoporóza, anémie a mnoho dalších. Je také úzce spojena s některými z autoimunitních onemocnění jako například diabetes mellitus I. typu nebo dermatitida herpetiformis. U některých pacientů se žádný z těchto příznaků nemusí projevit a o to těžší je jejich diagnóza.
Při celiakii je nejvíce postižené tenké střevo, kde dochází k poškození klků, které mohou při dlouhodobém neléčení úplně vymizet. Dále se může projevit hyperplazie krypt a zvyšuje se střevní propustnost.
Léčba je možná pouze pomocí bezlepkové diety, kdy ze svého jídelníčku musíme vyřadit všechny potraviny, které obsahují rizikové bílkoviny. V první řadě se jedná o pšenici, žito, ječme a oves. Mnoho potravin může obsahovat rizikové bílkoviny v malém množství ve skryté podobě a proto má každý výrobce povinnost uvádět na obalu obsah alergenů. Označení produktu jako bezlepkový lze pouze v případě, že hodnota lepku je do 20 mg/kg potraviny. Tyto výrobky jsou symbolizovány značkou přeškrtnutého zrna. Pacienti s celiakií nejvíce využívají v rámci diety výrobky z rýže, kukuřice, prosa a případně z pohanky a amarantu jelikož neobsahují lepek. Léčba dietou je celoživotní a je nutné ji pečlivě dodržovat, protože jakýkoliv prohřešek se může hned projevit na jejich zdravotním stavu.
The celiac sprue is an autoimmune disease that affects 1% of the population. The disease is dependent on several factors. One of this factors is a genetic predisposition, which is related to the genome HLA-DQ2 and DQ8. It also depends on the environment - the period of breastfeeding, the period of inclusion the gluten into the diet, and also taking antibiotics. These factors include gluten itself, which works as a trigger of the celiac sprue disease. The gluten is composed of two protein components of prolamin and glutelin. It is contained in wheat, barley, rye, oat and in their hybrids. It appears at creation of paste. If a patient with the celiac sprue disease eats gluten, his autoimmune system doesn´t respond correctly and it starts attacking its own cells, because it´s unable to recognize the difference between its own and foreign cells.
The symptoms of the celiac sprue disease include intestinal problems (diarrhea, abdominal pain), osteoporosis, anemia etc. It is also related to some of the autoimmune diseases such as diabetes mellitus I or dermatitis herpetiformis. Some patients are difficult to diagnose because they don´t have any of these symptoms. Celiac disease leads to the villi in the small intestine damage. The villi may completely disappear when the disease is not long-term treated.
A gluten-free diet is the only way how to treat this disease. It means that a person with the celiac sprue diagnosis has to eliminate from the diet all foodstuffs that contain risk proteins. First of all it is wheat, rye, barely and oats. Gluten may be hidden in some foods and therefore each package must contain allergens used in the product. The product can be labeled as gluten-free only if the amount of gluten is to 20 mg/kg of food. These products are symbolized by a crossed-out grain. People with celiac disease most use the products made by rice, maize, millet and pseudocereals, because they´re gluten-free. This diet is lifelong and needed, because each offense may affect the health of the patient.
Klíčová slova:
bezlepková dieta; celiakie; lepek; látková bilance