Název:
Čirok cukrový jako krmný komponent v kompletní krmné směsi pro vykrmované králíky
Překlad názvu:
Sweet sorghum as a feed component in the complete feed mixtures for fattened rabbits
Autoři:
Lajerová, Martina ; Plachý, Vladimír (vedoucí práce) ; Jaromír, Jaromír (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Literární část diplomové práce se zabývá výživou králíků, jejich trávicí soustavou, trávením živin, cekotrofií, nutričními požadavky a přehledem vhodných krmiv. Druhá část rešerše popisuje čirok obecný, jeho charakteristiku, obsažené nutriční látky a jeho využití jako krmného komponentu v kompletních krmných směsích.
Praktická část diplomové práce hodnotí vhodnost sušených rostlin čiroku cukrového jako krmného komponentu s nízkým obsahem škrobu pro králíky. Cílem práce bylo zjištění nutriční hodnoty čiroku cukrového jako krmného komponentu ve výživě brojlerových králíků.
Usušená a rozemletá zelená hmota čiroku cukrového byla zařazena ve dvou hladinách (10 % a 18 %) do pokusných kompletních krmných směsí pro vykrmované brojlerové králíky Hyla.
Kompletní krmné směsi byly sestaveny na základě nutričních požadavků králíků v období výkrmu. Do experimentu bylo zařazeno 27 zvířat, která byla zvážena a po dobu pokusu monitorována. V průběhu pokusu byly sledovány parametry výkrmnosti (přírůstek, konverze krmiva). Na základě analýz krmiv a výkalů byla určena bilanční stravitelnost vybraných živin. Bilanční stravitelnost byla spočítána jako rozdíl obsahu živin v krmivu a v tuhých výkalech, vyjádřena koeficientem stravitelnosti (v %).
Nejlepších hodnot bilanční stravitelnosti dosahovala kontrolní směs K, ovšem zvířata prospívala a dobře rostla i při zkrmování pokusných směsí C+10 a C+18 se zastoupením sušené zelené hmoty čiroku. Na základě bilančního pokusu nebylo možné vyvrátit hypotézu, že čirok cukrový je vhodným komponentem do kompletních krmných směsí pro vykrmované králíky.The literary part of the thesis deals with the nutrition of rabbits, their digestive system, nutrients, caecotrophy, nutritional requirements and an overview of suitable feed. The second part of the review describes sorghum, its characteristics, nutritional substances and its use as a feed component in the complete feed mixtures.
The experimental part includes evaluating the appropriateness dried plant sorghum as a feed component with low starch for rabbits. The aim of the study was to determine the nutritional value of sorghum as a feed component in the diet of broiler rabbits.
Dried and milled green mass sorghum was included in two levels (10% and 18%) in the experimental compound feed for fattened Hyla rabbits.
Complete feed mixtures have been compiled, based on the nutritional requirements of rabbits in fattening period. It was administered to 27 animals (9 per group), they were weighed and monitored during the experiment. During the experiment were monitored parameters fattening (growth, feed conversion). Based on analyzes of feed and feces was determined by total digestible nutrients selected. Balance digestibility was calculated as the difference between the nutrient content of the feed and the solid feces, expressed by digestibility coefficient (%).
The best values in the balance sheet amounted digestibility control mixture K. However, the animals thrived and grew well even when fed experimental mixtures C+10 and C+18 represented by dried green mass sorghum. On the basis of the nutritional balance examination it was not possible to disprove the hypothesis that sweet sorghum is appropriate component into complete feed mixtures for fattened rabbits.
Klíčová slova:
králík; odstav; výkrm; čirok