Název:
Vliv výživy na výskyt obezity u dětí ve věku 10 - 15 let.
Překlad názvu:
The influence of nutrition on the incidence of obesity among children aged 10 - 15 years.
Autoři:
Svobodová, Hana ; Hučko, Boris (vedoucí práce) ; Markéta , Markéta (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce bylo zjistit stav výživy u dětí ve věku 10 až 15 let s ohledem na výskyt nadváhy a obezity a také zhodnotit kvalitativní a kvantitativní stránky stravování, jídelní chování a pravidelnost stravy vzhledem k tělesným parametrům. Výzkum se zabývá i frekvencí a typem provozované pohybové aktivity, která je rovněž nedílnou součástí zdravého životního stylu. Výzkum probíhal na dětském oddělení Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi v přítomnosti osoby, která tento výzkum prováděla. Sběr dat byl uskutečněn vyplněním dotazníků a vlastním měřením tělesných parametrů nebo použitím dat naměřených v ordinaci lékaře. Získaná antropometrická data byla vyhodnocena pomocí percentilových grafů, otázky týkající se stravování a pohybové aktivity byly vyhodnoceny zvlášť. Z 80 zkoumaných jedinců byla zjištěna nadváha u 16,25 % osob a obezita u 22,50 % osob. Bylo zjištěno, že dosažené BMI a následné zařazení do percentilových grafů dobře koreluje s hodnotami obvodu pasu. Spojitost mezi stravováním a výskytem nadváhy nebo obezity prokázána nebyla. Nejčastěji konzumovanou nevhodnou složkou výživy jsou slazené nápoje. Pohybové aktivitě minimálně 3krát týdně se věnuje 50 % jedinců. Hypotéza H1, která předpokládala výskyt obezity u zkoumaných jedinců vyšší než 13 %, byla potvrzena. Rovněž byla potvrzena i hypotéza H3, ve které se předpokládalo, že slazené nápoje denně pije méně než třetina respondentů. Ostatní hypotézy H2 a H4 prokázány nebyly. Výzkum potvrdil současný trend stoupající prevalence ve výskytu nadváhy a obezity. Současně byly shledány nedostatky ve kvalitě přijímané stravy i ve frekvenci provozování pohybové aktivity. Ukázalo se, že ačkoliv výživa a dodržování zásad zdravého stravování mají na rozvoj nadváhy a obezity velký podíl, nelze je považovat za jedinou příčinu tohoto problému.The main aim of this thesis was identify nutritional status, especially the incidence of overweight and obesity among children aged 10 - 15 years and evaluate the qualitative and quantitative aspects of eating, eating habits and regularity of eating in relationship to physical parameters. This research deals with the frequency and type of physical activity, which is also an integral part of a healthy lifestyle. The research was conducted at children´s department in Klaudián´s hospital in Mladá Boleslav, in the presence of person, who was carried out this research. Data collection was carried out by filling questionnaires and real measurements of physical parameters or using data measured in the doctor´s office. Obtained anthropometric data were analyzed by using percentile graphs. Questions regarding eating and physical activities were evaluated separately. It was found that 16,25 % of the 80 examined individuals were overweight and 22,50 % obese. It was found that the BMI and subsequent inclusion in the percentile graphs correlates well with the values of the waist circumference.The link between diet and the prevalence of overweight or obesity was not proven. The most commonly consumed inappropriate nutrition component are sweetened beverage. Half of individuals do physical activity at least 3 times a week. H1 hypothesis, which assumed the prevalence of obesity among examined individuals greater than 13 % was confirmed. It also was confirmed hypothesis H3, which was supposed to sweetened drinks daily drinking less than one third of respondents. Other hypotheses H2 and H4 were rejected.The research confirmed the current trend of increasing prevalence of overweight and obesity. At the same time, there was found deficiency in the quality of consumed food and the frequency of physical activity. Nutrition and principles of healthy eating are not the only one cause of this problem, although they have large share on development of overweight and obesity.
Klíčová slova:
nevhodné stravování; obezita; pohybová aktivita; prevence obezity; výživa dětí