Název:
Vliv vnějších činitelů na výskyt mastitid u dojnic
Překlad názvu:
The influence of external factors on the incidence of mastitis in dairy cows
Autoři:
Valíčková, Daniela ; Stádník, Luděk (vedoucí práce) ; Petr, Petr (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit vliv farmy, pořadí laktace, měsíc a rok otelení na % výskyt a četnost mastitid u dojnic. Dále byla hodnocena účinnost preventivních opatření především, ošetřovatelské práce a technologie chovu. Hodnocení bylo prováděno v letech 2014 - 2015 ve dvou farmách, nacházejících se na Slovenku s chovem plemene slovenský strakatý skot. Údaje o výskytu mastitid byly získány z evidence veterinárních záznamů léčby mastitid a zaprahování dojnic. Informace o počtu somatických buněk jsem převzala z plemenářského informačního systému Slovenské republiky. K vyhodnocení dat byl použit statistický program SAS 9.3 (SAS/STAT 9.3, 2011). Pro stanovení základních parametrů souborů byly využity procedury MEANS a UNIVARIATE. Sledované ukazatele byly hodnoceny základní statistiky byli hodnoceni pro obě farma dohromady spolu.
Z celkového počtu 514 dojnic, byl v průměru výskyt mastitid zaznamenán ve 29,77%, při průměrné délce léčby 1,94 dne a v průměru byly dojnice na 2,81 laktaci. Četnost výskytu mastitid byla v průměru 0,51 krát, nejvyšší frekvence výskytu zánětu mléčné žlázy dosáhla až 6x.
Byl prokázán statisticky významný vliv četnosti mastitidy na % výskyt mastitid (P <0, 001). Procento výskytu mastitid je prokazatelně ovlivněno farmou (P<0,001), rokem a měsícem otelení (P<0,001) i pořadím laktace (P<0,001). Na četnost mastitid má značný vliv farma (P<0,001), měsíc a rok otelení (P<0,001).
Procento výskytu mastitid dosahovalo nejvyšší hodnoty na 5. a další laktaci (68,49 %) a nejnižší % výskyt mastitid byl zaznamenán na 1. laktaci (45,98 %). Četnost výskytu mastitid byla nejvyšší na 5. a dalších laktacích (1,19x) a nejnižší na 1. laktaci (0,81x).
Procento výskytu mastitid bylo za sledované období vyšší na farmě PD Mestečko (66,06 %) a nejnižší na farmě PD Dolná Mariková (48,96 %). Průkaznost na hranici statistické významnosti rozdílu (P < 0,01) byla mezi % výskytu mastitid a oběma farmami.
Četnost výskytu mastitid byla vyšší na farmě PD Mestečko (1,22x) naproti tomu nejnižší na farmě PD Dolná Mariková (0,82x). Statisticky průkazný rozdíl (P < 0,01) byl mezi četností výskytu mastitid a farmami PD Mestečko a PD Dolná Mariková.
V měsíci duben byl procentický výskyt mastitid nejvyšší (79,05 %), nejnižší výskyt byl v listopadu (34, 30%). Četnost mastitid byla nejvyšší v březnu (1,51x), nejnižší byla zaznamenána v měsících listopad a prosinec (0,63x).
Procentický nejvyšší výskyt mastitid (99,92 %) byl zaznamenán v roce otelení 2013. Nejnižší výskyt mastitid byl v roku 2015 (19,92 %). Četnost výskytu mastitid byla nejvyšší v roce 2013 (1,92x) a nejnižší v roce 2015 (0,33x).The aim of this diploma work was to evaluate the influence of a farm, a lactation order, and a month and a year of calving to the percentage occurrence and number of mastitis with cows. Besides, mainly an effectiveness of precautions, nursing works and farming technologies were evaluated. The evaluation was being performed during the years 2014 - 2015 at two farms situated in Slovakia which were breeding the breed of Slovak piebald cattle. Figures about the mastitis occurrence were acquired from the evidence of veterinary records of mastitis treatment and cows´dry out. Information about the number of somatic cells I have borrowed from Slovak republic breeding information system. For the figures evaluation a statistical program SAS 9.3 (SAS/STAT 9.3, 2011) was used. For the determination of basic parameters the procedures MEANS a UNIVARIATE were used. Observed indicators and basic statistics were evaluated for both arms together. Main parameters were evaluated statistically for both farms altogether.
From the total number of 514 milk cows, was the mastitis occurrence recorded on the average in 29,77%, with the average length of treatment 1,94 days and milk cows´ lactation was on the average 2,81. The number of mastitis occurrence was on the average 0, 51 times, the highest frequency of mastitis occurrence achieved up to 6 times.
Statistically significant influence of mastitis numbers to the percentage mastitis occurrence (P <0, 001) was proved. Percent of mastitis occurrence is provable influenced by a farm (P<0,001), a year and a month of calving (P<0,001) and lactation order (P<0,001). The number of mastitis is considerably influenced by a farm (P<0,001), a month and a year of calving (P<0,001).
Percent of mastitis occurrence reached the highest figures on the 5th and the next lactation (68, 49 %) and the lowest % mastitis occurrence was recorded on the 1st lactation (45, 98 %). The number of mastitis occurrence was the highest on the 5th and the next lactations (1,19x) and the lowest on the 1st lactation (0,81x).
Percent of mastitis occurrence was during the observed period higher at the farm PD Mestečko (66, 06 %) and the lowest at the farm PD Dolná Mariková (48, 96 %). Demonstrability on the boundary of statistic difference´ importance (P < 0, 01) was between % mastitis occurrence and both farms.
The number of mastitis occurrence was higher at the farm PD Mestečko (1,22x) in contrast to the lowest at the farm PD Dolná Mariková (0,82x). Statistically proved difference (P < 0, 01) was between the number of mastitis occurrence and the farms PD Mestečko and PD Dolná Mariková.
Percentage mastitis occurrence was the highest in April (79, 05 %), the lowest occurrence was in November (34, 30%). The number of mastitis occurrence was the highest in March (1,51x), the lowest was recorded in November and December (0,63x).
The highest percentage mastitis occurrence (99, 92 %) was recorded in calving year 2013. The lowest mastitis occurrence was in year 2015 (19, 92 %). The number of mastitis occurrence was the highest in year 2013 (1,92x) and the lowest in year 2015 (0,33x).
Klíčová slova:
dojnice; laktace; mastitidy; mléčná užitkovost; plemeno; roční období; technologie chovu