Název:
Vliv způsobu ustájení na obsah mikroorganismů v kravském mléce
Překlad názvu:
Effect of Housing on the Content of Microorganisms in Cow's Milk
Autoři:
Červíková, Martina ; Popelářová, Eva (vedoucí práce) ; Pechar, Radko (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá vlivem způsobu ustájení dojnic na obsah mikroorganismů
v syrovém kravském mléce. V průběhu tří měsíců jarního a letního období roku 2015 bylo provedeno v pravidelných 14 - denních intervalech 6 odběrů mléka, vždy od dvou dojnic ve velkokapacitním kravíně a od dvou dojnic na rodinné farmě.
Ve všech vzorcích byl stanovován celkový počet mikroorganismů, enterokoků
a koliformních bakterií ve dvou stanoveních.
Stanovení celkového počtu mikroorganismů udává výslednou jakost mléka. Limit pro čerstvé mléko je podle legislativy 100 000 KTJ/ml. Tento limit nebyl splněn první dojnicí ze soukromé rodinné farmy v žádném případě ze všech stanovení. Nadlimitní CPM byly nalezeny také při třetím a šestém stanovení u vzorků z rodinné farmy i velkokapacitního kravínu u všech dojnic. V ostatních případech stanovení vzorky vyhovovaly.
Stanovení enterokoků. V současné době již zrušená norma stanovovala stejné množství jako u koliformních bakterií, tj. 1 000 KTJ/ml. Limit by splnily jak vzorky
z velkokapacitního zemědělství, tak ze soukromé farmy ve 4 ze 6 stanovení.
Stanovení počtu koliformních bakterií poukazuje na fekální znečištění. Norma
ČSN 57 0529 udávala limit pro koliformní bakterie v syrovém mléce 1 000 KTJ/ml, nyní již není platná a nebyla nahrazena novou normou. Pokud by stále platila, tento limit by byl splněn ve vzorcích ze soukromé farmy ve 3 případech, v dalších dvou by překročil limit pouze lehce a v posledním stanovení by byla kontaminace vysoce nad limitem.
Prokázal se vliv způsobu ustájení, vyskytovaly se ale také rozdíly mezi jednotlivými odběry od dojnic ze stejného kravína. Nejnižších hodnot dosahoval 4. odběr, nejvyšších 3. a 6. odběr, což mohlo ovlivňovat počasí a abnormálně vysoké teploty.
This thesis focuses on the influence cow housing on the content of microorganisms in raw cow's milk. During the three months of spring and summer season in 2015 was performed in regular 14 - day's intervals of 6 milk sampling, always from two cows in large-capacity cow house and from two cows in family farm.
In all of the samples was determined the total quantity of microorganism, enterococcus and coliform bacterium in two settings.
Setting an overall quantity of microorganism gives the final quality of milk. The limit for fresh milk is, according to legislation, 100 000 KTJ/ml. This limit was not fulfilled by the first cow from the family farm in no case of all the settings. Overlimited CPM was found during the third setting by samples from family farm and large-capacity cow house by all of cows, too. In other cases of setting were samples suitable.
Setting enterococcus. For these days cancelled norm was setting the same amount as by the coliform bacterium, i.e. 1000 KTJ/ml. The limit fulfilled samples from large-capacity cow house as well as the private farm in 4 of 6 settings.
Setting a quantity of coliform bacterium points to faecal pollution. The norm
CSN 57 0529 stated the limit of 1000 KTJ/ml for coliform bacterium in raw milk; now it is not valid and was not replaced with new one. If it is still valid, this limit would be fulfilled in case of samples from private farm in 3 cases, in two others would cross the limit slightly and in the last setting the contamination is well over the limit.
The effect of cow housing was proved, there were differences between individual samplings from the same cow house. The lowest values reached the 4th sampling, the highest values reached 3rd and 6th sampling. This could be effected by weather and abnormal high temperatures.
Klíčová slova:
ekologický chov; kontaminace mléka; mikrobiologická kvalita; mléko