Název:
Struktura plodin a osevní sledy v ZOD Vacov
Překlad názvu:
Crop structure and crop sequences in ZOD Vacov
Autoři:
Vyleťalová, Lucie ; Holec, Josef (vedoucí práce) ; Hamouz, Pavel (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Osevní postup lze definovat jako účelné střídání plodin v prostoru a v čase dle nároků plodin a záměrů produkce, je to konkrétní realizace strukturální skladby plodin v určitém podniku, kde tvoří základ rostlinné výroby.
Cílem této práce je nastínit problematiku osevních postupů a sledů v závislosti na horské výrobní oblasti. Určit důležitost a využití, stručně charakterizovat nejčastěji využívané plodiny v podniku, jejich nároky a využití. Rozbor strukturálního zastoupení v porovnání s doporučenými návrhy několika autorů zabývajících se touto problematikou. Tato práce je zaměřená na zemědělské obchodní družstvo Vacov, které se nachází v podhůří Šumavy, nyní hospodaří na ploše 200 ha orné půdy. Hlavním výrobním zaměřením je živočišná výroba. Rostlinná výroba je soustředěna na produkci krmných obilovin a objemných krmiv pro skot. Všechna data využitá v této bakalářské práci byla získána z evidence ZOD Vacov a jsou za období v letech 2007-2015. Osevní sledy podniku byly po vyhodnocení následně srovnány s metodikami několika autorů.
Podíl ozimů a jařin je téměř vyrovnaný díky častému střídání pšenice ozimé a kukuřice. Dalšími často využívanými plodinami jsou ječmen jarní, oves a triticale ozimé. Nejvyužívanějšími předplodinami i následnými plodinami pšenice ozimé jsou kukuřice, ječmen jarní a oves. Nejvyužívanějšími předplodinami i následnými plodinami kukuřice jsou Pšenice ozimá, ječmen jarní a triticale ozimé. Osevní sledy v porovnání s osevními postupy specializovanými na horskou oblast jsou výrazně strukturálně chudší. Využívají se z největší části obilniny a kukuřice, která je brána jako okopanina. Pícniny, konkrétně jetel nebo jetelotravní směs, jsou využity pouze na několika lokalitách, i když by měly být zahrnuty ve všech sledech. Hlavním důvodem pěstování kukuřice a pšenice ozimé v takové koncentraci je zaměření družstva na živočišnou výrobu. Kukuřice se silážuje a pšeničná sláma se využívá jako stelivo.
Crop rotation can be defined as an effective crop rotation in space and time according to crop requirements and production plans, it is the concrete implementation of structural cropping patterns in the company, which forms the basis of crop production.
The aim of this paper is to outline the issue of crop rotations and sequences depending on the mountainous area of production. To determine the importance and usage, briefly describe the most used crops in the company, their needs and usage. Analysis of the structural representation in comparison with recommended proposals of several authors dealing with this issue. This work is focused on agricultural commercial cooperative Vacov, located in the foothills of the Bohemian Forest, which now covers an area of 200 ha of arable land. The main focus of the production is livestock production. Crop production is concentrated on the production of grain and roughage for cattle. All data utilized in this work were obtained from the records of the ZOD Vacov and represent the period of
2007-2015. After their evaluation, crop sequences of the company were compared methodologies of several authors.
The share of winter crops and spring crops is almost equal due to frequent changing of winter wheat and corn. Other crops often used are spring barley, oats and winter triticale. Most used forecrops and successive crops of winter wheat are corn, spring barley and oats. Most used forecrops and successive crops of corn are winter wheat, spring barley and winter triticale. Crop sequences in comparison with crop rotation specialized in mountainous areas are significantly poorer in structure. The most used crops are grains and corn, which is regarded as root crop. Fodder, specifically shamrock or clover mixture is used only at a few locations, although it should be included in all sequences. The main reason for the growing of maize and wheat in such concentration is to focus the company on a livestock production. Ensiled corn and wheat straw are used as bedding.
Klíčová slova:
Osevní postup; Předplodinová hodnota; Struktura plodin