Název:
Význam značení potravin v České republice
Překlad názvu:
Importance of marking foods in the Czech republic
Autoři:
Průšová, Monika ; Kocmánková Menšíková, Lucie (vedoucí práce) ; Klouček, Pavel (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na značení potravin na českém trhu a zjištění jejich významu pro studenty 3. ročníku oboru Veřejná správa a regionální rozvoj, na Provozně ekonomické fakultě, České zemědělské univerzity. Cílem teoretické části práce je prostudovat problematiku týkající se regionálního rozvoje, jídla, jeho sociálního a společenského významu a představit legislativní zdroje, týkající se dané problematiky, tvořící základ navazující empirické části práce. Cílem sekundární analýzy dat o značení potravin v ČR je zjistit, zda
a jak je problematika značení potravin ukotvena v dokumentech o regionálním rozvoji v ČR
a příslušných legislativních normách ČR. Výsledky uvedené analýzy ukazují, že dokumenty regionálního rozvoje se značením potravin příliš nezabývají, zatímco sledované legislativní normy ČR (především zákon 441/2003 Sb. O ochranných známkách a zákon č. 110/1997 Sb. O potravinách a tabákových výrobcích) do té míry, že vymezují povinnosti výrobců pro poskytování značek, označování produktů i veškeré povinnosti pro výrobu nezávadných potravin a bezpečných potravin. Další zákony je možné označit spíše za podpůrné, neboť vymezují především prostor, v němž se ti, kdo sledovaným značením potraviny označují, pohybují. Například povinnost podávat informace na obale výrobků, nebo zakazují klamavé chování výrobců. Sekundární analýza dat o značení potravin v ČR identifikovala užívané systémy značení potravin na Českém trhu, a to konkrétně Evropský systém značení potravin, celorepublikový systém značení potravin a regionální systémy značení potravin. Cílem polostandardizovných rozhovorů se studenty VSRR PEF ČZU bylo zjistit, jaké mají dotazovaní povědomí o systémech značení potravin v ČR, jak se v nich orientují a zda se nechávají značením potravin ovlivňovat při nákupu potravin. Celkem bylo osloveno třicet náhodně vybraných studentů. Analyzovaná data z realizovaných rozhovorů ukazují, že 70 % dotazovaných vnímá značení potravin jako označování kvality potravin. Třetina studentů se domnívá, že značení žádný přínos spotřebitelům nepřináší, a slouží spíše výrobcům. Ze sledovaného značení potravin, byla dotazovaným známá jedna pětina značení, převážně z celorepublikového systému značení. Značení potravin při nákupu neovlivňuje více než dvě třetiny dotázaných především z důvodu neznalosti informací o značení potravin v ČR. Ze srovnání dat získaných pomocí polostandardizovaných rozhovorů se studenty VSRR PEF ČZU je možné usoudit, že nedostatečnost systému značení potravin v ČR směřuje pravděpodobně k neúplné či nedostatečné informovanosti spotřebitelů o systémech značení potravin v ČR.
The Bachelor Thesis is focused on the marking foods on the Czech market and on its importance for the 3rd year students who study Public relations and Regional development, at the Czech University of Life Sciences. The main aim of theoretical part is to peruse the most important matters concerning about regional development, food and its social importance, and introduce the legal framework of the Czech law and the main regional documents which are related to this subject.. The aim for secondary data analysis is to find a context between the legal framework, the main regional documents and the subject matter. Comparison from the both analysis shows the main regional documents do not focus on the subject matter in that range as the Czech law does. The legal framework in Czech law has two main laws that deals with subject matter and determine duties for providing marks and producing safe foods. Another mentioned laws can be described as supporting but not less important as they help to define the range of producers and marks´providers´rights and duties as deception and misleading information as forbidden. Secondary data analysis identified a food marking systems on the Czech market. There were identified European system of food marks, National system of food marks and Regional system of food marks. The aim of semi-structured interviews with students was to determine the students´ knowledge and overwiev in the subject matter, to find if marks influent them in the shopping decisions. The number of students is set up on thirty. The empirical research shows 70 % of students perceive the marking food as a marking of a quality. One third of students think the food marks does not bring any benefits and mainly it is good only for producers. By students is known only a fifth of trading marks and it is mainly from the national system of food marks. The food marking does not influent two third of students, the main reason they mention is they do not have enough information about food marks on the Czech market. Comparition of gained data throught semi-structured interviews concludes that the inadequacy of food labeling in the Czech Republic is heading probably to incomplete or inadequate information to consumers on foods marking systems in the country.
Klíčová slova:
informace; kvalita; logo; potravina; region; regionální potravina; rozvoj; spotřebitel; systém; výrobce; výrobek; značení; značka