Název:
Hodnocení intenzity odchovu telat v období mléčné výživy
Překlad názvu:
Evaluation of rearing intensity in calves during period of milk feeding
Autoři:
Svoboda, Václav ; Stádník, Luděk (vedoucí práce) ; Dana, Dana (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá odchovem telat v období mléčné výživy. V prvních kapitolách práce je pomocí literární rešerše zpracován růst, vývin, výživa a technologie ustájení telat. Dále jsou zkoumány faktory ovlivňující vývoj telete, porod a nejčastější nemoci telat.
V konečné části bakalářské práce bylo provedeno pozorování odchovu telat v období mléčné výživy. K praktickému zhodnocení byly vybrány 2 farmy Zemědělské společnosti Dobříš s.r.o., okres Příbram. Jednalo se o farmu Dražetice, kde se využívá odchovu telat v individuálních venkovních boudičkách a farmu Mokrovraty, v níž se používají k odchovu individuální boudičky pod přístřeškem. V ostatních aspektech chovu byly farmy totožné.
Ke sledování bylo vybráno celkem 20 telat, z toho 5 býčků a 5 jaloviček z každé ze dvou farem výše uvedené zemědělské společnosti. V prosinci roku 2015 zde byla sledována hmotnost telat do 24 hodin po porodu, hmotnost v době odstavu (60 dní věku) a zdravotní stav telat. Ze získaných dat se vypočítal průměrný denní přírůstek hmotnosti telat a celkový přírůstek hmotnosti za sledované období.
Lépe z pozorování vyšla farma Dražetice, u níž průměrný denní přírůstek činil 1,053 kg, telata v době odstavu dosahovala průměrně váhy 98,7 kg a nebyla zde zpozorována žádná nemoc.
Farma Mokrovraty dopadla o trochu hůř, její průměrný denní přírůstek činil 0,943 kg. Telata v době odstavu dosahovala průměrně váhy 92,4 kg a byl zde pozorován u jednoho telete průjem, který snížil jeho individuální průměrný denní přírůstek na 0,82 kg a váhu při odstavu na 85kg.
Při odchovu telat je důležitá kvalitní a svědomitá práce obsluhujícího personálu. Na farmě Mokrovraty by bylo vhodné přeškolit a lépe motivovat jednotlivé pracovníky ke zlepšení prováděných úkonů. Ke zlepšení odchovu telat by prospělo nahrazení klasických kbelíků technologií napájení kbelíků s cucákem, které zlepšují proslinění potravy.
This bachelor thesis is focused on breeding calves during the milk nutrition. In the first chapters of the work is through literature review processed growth, development, nutrition and technology that is stabling calves. Next there are investigated factors influencing the development of the calf, birth and the most common diseases of calves.
In the last part of bachelor thesis was observations made during the rearing period in dairy nutrition. For the practical assessment was used 2 farms Zemědělské společnosti Dobříš s.r.o., okres Příbram. The particular farm was Dražetice, which uses the rearing of calves in individual outdoor boxes and farm Mokrovraty using individual boxes under a shelter. In other aspects of breeding farms were similar.
For monitoring was selected a total of 20 calves of which 5 bullocks and 5 heifers from each of these farms of agricultural companies. In December 2015 there were monitored weight of calves within 24 hours of birth weight at weaning (60 days of age) and the state of health of the calves. From gathered data was calculated average daily weight gain and the total weight gain for the period.
Better observation of the farm came from Dražetice, where average daily weight gain amounted to 1,053 kg, calves at weaning were reaching an average weight of 98,7 kg and there were no observed disease.
Farm Mokrovraty fell slightly worse, where average daily weight gain amounted to 0,943 kg. Calves at weaning were reaching the average weight of 92.4 kg and there has been observed one case of diarrhea on one of the calves, which caused its individual average daily weight gain to 0,82 kg and weaning weight at 85 kg.
One of the most important things when you rearing calves is quality and conscientious work. At farm Mokrovraty would be better to retrain and motivate staff to improve the work done. At last both farms could invest into technology for supply buckets with sucker, for better food salivation, instead of classic buckets, to improve rearing calves.
Klíčová slova:
mléčná výživa; tele; zdraví