Název:
Vliv podmínek prostředí na vztah kultury hlívy ústřičné (Pleurotus ostreatus), Trichoderma pleuroti a mikrobiota v substrátu
Překlad názvu:
Influence of environmental conditions on relation between Pleurotus ostreatus, Trichoderma pleuroti and mikrobiota in substrate
Autoři:
Wiesnerová, Lucie ; Jablonský, Ivan (vedoucí práce) ; Radomír, Radomír (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Pěstování jedlých hub je ve světě stále populárnější. Lidé si stále více uvědomují jejich pozitivní účinky, a proto jsou houby využívány nejen v gastronomii, ale také stále častěji v humánní a veterinární medicíně. S jejich pěstováním se ale pojí také napadení pěstovaných kultur škůdci a chorobami. V pěstírnách se nejčastěji objevují zelené plísně rodu Trichoderma, které způsobují značné ztráty. Při pěstování hlívy ústřičné je největším problémem Trichoderma pleuroti, při pěstování žampionů je to Trichoderma aggressivum. Proto je výzkum ochrany proti těmto plísním důležitý a v posledních letech nabývá na významu.
Předložená práce se zabývá studiem tolerance vybraných kmenů Pleurotus ostreatus vůči Trichoderma pleuroti a různými tepelnými ošetřeními substrátu. V pokusech byl zjišťován vztah mezi Pleurotus ostreatus, Trichoderma pleuroti a Bacillus subtilis, dále různé formy tepelného ošetření substrátu a jeho obohacení. Pokusy byly statisticky vyhodnoceny metodou ANOVA.
V případě společného růstu Trichoderma pleuroti a Bacillus subtilis byl růst Trichoderma pleuroti značně omezen, zejména v případě plošné inokulace Bacillus subtilis. Také u společného růstu Bacillus subtilis a Pleurotus ostreatus byl růst Pleurotus ostreatus omezen, u plošné inokulace Bacillus subtilis bylo omezení růstu Pleurotus ostreatus výraznější.
V případě fermentace substrátu a jeho následného tepelného ošetření bylo zjištěno, že obohacení substrátu a jeho následná fermentace není vhodné ošetření pro růst mycelia Pleurotus ostreatus. V případě, že byl substrát infikován Trichoderma pleuroti, se jako nejvhodnější ošetření ukázala fermentace substrátu a následné tepelné ošetření při 60 °C. Přidání prorostlého vyplozeného substrátu se neprojevilo jako významné pro růst mycelia Pleurotus ostreatus.
Cultivation of edible mushrooms in the world is becoming increasingly popular. People are increasingly aware of their positive effects and therefore are mushrooms used not only in restaurants but also increasingly in human and veterinary medicine. With their growing, but also associated infestation of cultivated cultures of mushrooms by pests and diseases. The farms are most often appear green mold of the genus Trichoderma which cause considerable losses. When growing oyster mushroom is the biggest problem Trichoderma pleuroti, the cultivation of Agaricus is a Trichoderma aggressivum. Therefore, the research of protection against these fungi and important in recent years, importance.
Presented work studies the tolerance selected strains of Pleurotus ostreatus against Trichoderma pleuroti and different heat treatments of the substrate. In experiments was examined relationship between Pleurotus ostreatus, Trichoderma pleuroti and Bacillus subtilis, as well as various forms of heat treatment of the substrate and its enrichment. The experiments were statistically analyzed using ANOVA.
In the case of a common growth Trichoderma pleuroti and Bacillus subtilis was Trichoderma pleuroti considerably restricted, especially in the case of surface inoculation of Bacillus subtilis. Also in a common growth of Bacillus subtilis and Pleurotus ostreatus, Pleurotus ostreatus growth was limited by surface inoculation of Bacillus subtilis was to restrict the growth of Pleurotus ostreatus pronounced.
In the case of the fermentation substrate and subsequent heat treatment, it was found that the enrichment of the substrate and its subsequent fermentation treatment is not suitable for the growth of mycelia of Pleurotus ostreatus. In case the substrate has been infected Trichoderma pleuroti the most appropriate treatment showed fermentation substrate and subsequent heat treatment at 60 ° C. Adding mingled substrate is not proved crucial for the growth of mycelium Pleurotus ostreatus.
Klíčová slova:
hlíva ústřičná; substrát; Trichoderma pleuroti