Název:
Monitoring chovu ovcí v západočeském kraji ČR
Překlad názvu:
Monitoring of sheep in the West Bohemian region of the Czech Republic
Autoři:
Vaštová, Anna ; Fantová, Milena (vedoucí práce) ; Ptáček, Martin (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce je rozdělena na dvě části a zabývá se plemeny chovanými v západočeském kraji České republiky. V první části se věnuje významu chovu ovcí, kde se zaměřuje především na maso, mléko a vlnu, jakožto hlavní komodity. Dále se práce zabývá systémem chovu ovcí, jako je například salašnický nebo oplůtkový systém a popisuje způsoby jejich chovu. Část práce je také věnovaná historii se zaměřením na vývoj početních stavů na našem území a změnou ve skladbě plemen během let. Důležitý je především přechod plemen vlnařských na plemena masná ve dvacátém století.
Další kapitoly se zaměřují na plemena chovaná v západočeském kraji a jejich charakteristiku. Podrobněji je rozebíráno sedm plemen, jejichž stavy jsou, co do počtu významnější. Jedná se o plemena lacaune, mléčné plemeno, charollais a suffolk, plemena masná, bergschaf, merinolandschaf, romney a šumavka, plemena kombinovaná. Dále je v práci stručně popsán problém ustájení, výživy a veterinární problematiky chovu ovcí.
V druhé části se práce zaměřuje na současný stav chovu ovcí a jejich početní stavy. V oblasti západních Čech je nejvíce chováno plemeno šumavská ovce, které zde má dlouholetou tradici a celkově zde chovatelé chovají 1168 bahnic. Dále je věnovaná pozornost vypásání CHKO a NP, které je dnes nedílnou součástí péče o tyto oblasti.
Poslední kapitola je věnovaná užitkovosti chovu ovcí a to především kontrole užitkovosti dojených plemen, kam se řadí plemeno lacaune, a kontrole užitkovosti růstu, plodnosti a produkci vlny.This work is divided into two parts and focuses on breeds which are kept in west of the Czech Republic. First part is dedicated to importance of sheep breeding. In this part the work is also focused mainly on meat, milk and wool as main commodities. The work occupied with system of sheep breeding as well, e.g. chalet system, and it describes different kinds of their raising. One part is also dedicated to history focused on increasing population in the Czech Republic and change in structure of breeds during certain periods. Very important is transition of breeds in 20th century.
The other chapters focus on breeds raised in the west of Czech Republic and their characteristic. There are seven breeds, which are analysed deeper and which are, speaking about population, more important. We are talking about breeds such as lacaune, dairy breed, charollais and suffolk, meat breeds, bergschaf, merinolandschaf and romney, combined breeds. There are also briefly described the problems of housing, nutrition and veterinary issues.
In the second part work focuses on current situation of sheep breeding and its population. There are raised mainly Šumava sheep, whose have rich tradition, in the west of Czech Republic. We found there 1168 female. The work is also mentioning pasturing CHKO and NP, which became integral to these districts.
The last chapter is dedicated to efficiency of sheep breeding and specially control over efficiency of milk breeds, such as lacaune, and control over efficiency of population growth, fertility and production of wool.
Klíčová slova:
chov; ovce; pastva; plemena; ustájení; užitkovost; výživa; zdraví; západní Čechy