Název:
Jak organické látky produkované fytoplanktonem ovlivňují procesy úpravy vody?
Překlad názvu:
What is the impact of algal organic matter on drinking water treatment processes?
Autoři:
Pivokonský, Martin ; Janda, V. Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Konference Pitná voda, Tábor (CZ), 20160523
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Příspěvek se zabývá složením a vlivem organických látek produkovaných fytoplanktonem, tzv. AOM (Agal Organic Matter) na koagulaci při úpravě vody. Popsán je charakter a složení AOM s ohledem na procesy úpravy vody, především pak zastoupení peptidů/proteinů a sacharidů, velikost molekul AOM, afinita k vodě, přítomnost funkčních skupin a velikost povrchového náboje. Dále se příspěvek zabývá odstranitelností AOM koagulací, její inhibicí pomocí tvorby povrchových ligandových komplexů s produkty hydrolýzy koagulačních činidel a také vlivem AOM na koagulaci ostatních ve vodě přítomných znečišťujících příměsí.The paper is focused on the influence of AOM (Algal Organic Matter) on coagulation during drinking water treatment. Composition and properties of AOM are discussed as well as the impact of these compounds on the mechanisms and efficacy of coagulation.
Klíčová slova:
AOM (Algal Organic Matter); coagulation; drinking water treatment Zdrojový dokument: Sborník konference Pitná voda 2016, ISBN 978-80-905238-2-1
Instituce: Ústav pro hydrodynamiku AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný na vyžádání prostřednictvím repozitáře Akademie věd. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0260051