Original title:
Jak organické látky produkované fytoplanktonem ovlivňují procesy úpravy vody?
Translated title:
What is the impact of algal organic matter on drinking water treatment processes?
Authors:
Pivokonský, Martin ; Janda, V. Document type: Papers Conference/Event: Konference Pitná voda, Tábor (CZ), 20160523
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Příspěvek se zabývá složením a vlivem organických látek produkovaných fytoplanktonem, tzv. AOM (Agal Organic Matter) na koagulaci při úpravě vody. Popsán je charakter a složení AOM s ohledem na procesy úpravy vody, především pak zastoupení peptidů/proteinů a sacharidů, velikost molekul AOM, afinita k vodě, přítomnost funkčních skupin a velikost povrchového náboje. Dále se příspěvek zabývá odstranitelností AOM koagulací, její inhibicí pomocí tvorby povrchových ligandových komplexů s produkty hydrolýzy koagulačních činidel a také vlivem AOM na koagulaci ostatních ve vodě přítomných znečišťujících příměsí.The paper is focused on the influence of AOM (Algal Organic Matter) on coagulation during drinking water treatment. Composition and properties of AOM are discussed as well as the impact of these compounds on the mechanisms and efficacy of coagulation.
Keywords:
AOM (Algal Organic Matter); coagulation; drinking water treatment Host item entry: Sborník konference Pitná voda 2016, ISBN 978-80-905238-2-1
Institution: Institute of Hydrodynamics AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available on demand via the digital repository of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0260051