Název:
Vliv terapeuticky aktivních látek obsažených ve víně na cévní systém
Autoři:
Chvalinová, Klára Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Onemocnění cévní soustavy je každoročně velkým problémem po celém světě. Nemoci oběhového systému nepostihují pouze seniory, nýbrž i mladé, jinak zdravé lidi. Problematika konzumace vína ve vztahu k těmto chorobám byla již několikrát bohatě prozkoumána, cílem této práce bylo vytvořit ucelený přehled vědeckých výzkumů a experimentů na toto oblíbené téma. Předmětem studie byly odborné články vědců celého světa a jejich rešerše, které se zabývaly průzkumem vína, zejména složkami ve víně obsažených, které pozitivně ovlivňují cévní soustavu. Většina výsledků klinických studií potvrzuje pozitivní vliv vína na onemocnění cévní soustavy, zahrnující prevenci, vznik a průběh nemoci.Vascular system diseases are annually a big problem throughout the world. They affect not only the elderly but also young and commonly healthy people. The issue of wine consumption in relation to these diseases has been amply researched several times, the aim of this work was to create a comprehensive overview of scientific research and experiments of this popular topic. The object of the study were scientific articles of scientists around the world and their research that dealt with the exploration of wine, especially wine contained ingredients that positively affect vascular system. The most of the clinical studies results confirm the positive effect of wine on a vascular system diseases, including prevention, formation and progression of the disease.
Klíčová slova:
ateroskleróza; cévy; polyfenoly; víno