Název:
Sledování obsahu gliadinu v pivu
Překlad názvu:
Study of gliadin content in beer
Autoři:
Porubiaková, Otília ; Svoboda, Zdeněk (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
slo
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [slo][eng]
Pre stanovenie obsahu gliadínu v pive bola použitá enzýmová imunoanalýza. Je to rýchla a spoľahlivá metóda, ktorá sa bežne používa v potravinárskom priemysle. Celiakia je autoimunitné ochorenie, inak nazývané intolerancia lepku. Gliadín, ako jedna zo zložiek lepku, spôsobuje u celiatikov vážne zdravotné problémy. U ľudí s touto poruchou autoimunity je dôležité prísne dodržiavať bezlepkovú diétu, čo sa vzťahuje na všetky potraviny. V rámci bakalárskej práce bol pozorovaný a vyhodnocovaný obsah gliadínu vo vybraných dvadsiatich vzorkách českých pív zakúpených v komerčnej sieti. Vzorky boli analyzované testom RIDASCREEN Gliadin Competitive. Výsledky boli vyhodnocované pomocou softwaru RIDA SOFT Win a namerané obsahy gliadínu vo vybraných vzorkách pív boli následne porovnávané s normami pre bezlepkové výrobky. Obsah gliadínu sa vo vybraných pivách pohyboval v rozmedzí od
Enzyme-linked immunosorbent assay was used for the determination of gliadin in beer. It is a fast and reliable method that is commonly used in the food industry. Celiac disease is an autoimmune disorder, also known as gluten intolerance. Gliadin, as a component of gluten, causes serious health problems to people with celiac disease. Celiac disease patients must follow a strict gluten – free diet. In this bachelor thesis, content of gliadin in twenty selected samples of Czech beer, obtained from retail stores was observed and evaluated. The samples were analyzed by a RIDASCREEN Gliadin Competitive was observed and evaluated. Results were evaluated with RIDA SOFT Win software. Detected gliadin contents in beer samples were compared with the standards for gluten- free products. Content of gliadin in the selected samples of beer varied from
Klíčová slova:
gliadin the beer celiac disease ELISA
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/60361