Original title:
Stanovení základních fyzikálně chemických parametrů ovocných šťáv z aronie
Translated title:
Determination of the basic physical and chemical parameters of fruit juice from aronia
Authors:
Zídková, Anežka ; Jurečková, Zuzana (referee) ; Diviš, Pavel (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
V teoretické části bakalářské práce jsou uvedeny základní informace o aronii (Aronia melanocarpa) a možnosti jejího využití. Dále jsou popsány analyzované látky obsažené v plodech aronie a jejich význam pro lidský organismus. Experimentální část práce se zabývá stanovením obsahu vybraných minerálním látek, sacharidů a vitaminu C v aroniových šťávách, sirupech, nektaru a aroniovém vínu. Minerální látky byly stanoveny pomocí optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem. Pro analýzu sacharidů a vitaminu C byla zvolena kapalinová chromatografie. Všechny analyzované produkty byly významným zdrojem makroelementů. Nejvyšší koncentrace minerálních látek byly stanoveny v Aroniovém skorosirupu, který byl doslazen odpařenou jablečnou šťávou. Fruktóza a glukóza byly obsažené ve všech výrobcích, sacharózu obsahovaly pouze výrobky doslazované cukrem. Množství vitaminu C v analyzovaných šťávách bylo nižší v důsledku pasterace a skladování.
Theoretical part of bachelor´s thesis contains basic information about aronia (Aronia melanocarpa) and examples of their use. There is a description of analysed substances, which are contained in aronia berries, and their importance for human organism. Experimental part is focused on determination of minerals, saccharides and vitamin C in aronia juices, syrups, nectar and aronia wine. Elements were determined by inductively coupled plasma optical emission spectrometry. Liquid chromatography was chosen for analysis of saccharides and vitamin C. All of analysed products are significant sources of macroelements. The highest concentrations of elements were determined in the sample named Aroniový skorosirup, which was sugared by vaporized apple juice. Fructose and glucose were contained in all products. Sucrose was only in products which were sugared. The amount of vitamin C was lower in consequence of pasteurization and storage.
Keywords:
aronia (Aronia melanocarpa); aronia juice; elemental analysis; HPLC; ICP-OES; saccharides; vitamin C; aronie (Aronia melanocarpa); elementární analýza; HPLC; ICP-OES; sacharidy; vitamin C; šťáva z aronie
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/58928