Název:
Identifikace DNA rostlinných a živočišných druhů v potravinách použitím polymerázové řetězové reakce
Překlad názvu:
Identification DNA of Plant and Animal Species in Food by Polymerase Chain Reaction
Autoři:
Šmíd, Jiří ; Hanák,, Petr (oponent) ; Timko,, Jozef (oponent) ; Kuchta, Tomáš (vedoucí práce) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Na tři potravinové alergeny rostlinného původu – soju, pistácie a mandle – jsme vyvíjeli metody na jejich detekování v potravinách. Na detekci sóje (Glycine max) v potravinách jsme použili real-time PCR orientovanou na gen lec kódující lektin specifický pro sóju. Na tuto cílovou sekvenci byl orientovaný PCR systém s primery Le2F a Le2R a se sondou Le2P typu Taqman. Byla stanovena inkluzivita i exkluzivita systému, dále byl zjištěn detekční limit (2,75 pg) a praktický detekční limit (0,02 %). Celý navržený systém pak byl kvantifikován. Na detekci pisácií (Pistacia) byla použita real-time PCR založená na primerech a sondě orientované na gen COR kódující dehidrin. Byla stanovena inkluzivita i exkluzivita systému, dále byl zjištěn detekční limit (3,5 pg) a praktický detekční limit (0,002 %). Na detekci mandlí (Amygdalus) se nepodařilo vyvinout žadný systém, který by 100 % splňoval všechny kvalitativní parametry.
We were developing detection methods for three food allergens of plant origin. We used real-time PCR for soy detection in food oriented on gene lec, that is coding lektine specific for soy. On this target sequence were oriented PCR system with primers Le2F and Le2R and TaqMan probe Le2P. Detection limit (2,75 pg), practical detection limit (0,02 %), inclusivity and exclusivity were determined. Whole system were quantified. Real-time PCR for pistachio detection were based on primers and probe for gene COR. Detection limit (3,5 pg), practical detection limit (0,002 %), inclusivity and exclusivity were determined. For almond detection we were not succeed system, that fulfil all qualitative parametres.
Klíčová slova:
mandle; pistácie; potravinové alergeny; real-time PCR; soja; almond; food allergens; pistachio; real-time PCR; soy
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/41901