Název:
Detekce znečištění lahví
Překlad názvu:
Detekcion of bottles contamination
Autoři:
Komárek, Tomáš ; Klusáček, Stanislav (oponent) ; Beneš, Petr (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstrakt: [cze][eng]
Při rozvoji a snaze, jak zvýšit kvalitu a trvanlivost výrobků v potravinářském průmyslu, je kladen velký důraz i na hygienickou nezávadnost produktových obalů. V případě stáčírny pivních lahví je jedním z důležitých vstupních parametrů kvalita čistoty umytých lahví a detekce cizích předmětů v láhvi. Tato bakalářská práce je věnována problematice technologie stáčírny lahví a detekčním metodám které jsou používány pro zjištění znečištění a detekci cizích předmětů. Touto prací bych chtěl přispět ke zdokonalení již používaných metod, vycházejících z dostupných poznatků této problematiky. V pivovaru Černá Hora a.s. jsem provedl měření metodou - kontrola nečistot na dně lahví pomocí CCD kamer a poté vyhodnotil spolehlivost této metody. Následně se souhlasem a prostřednictvím výrobce detekčního zařízení jsem navrhl elektronický modul doplňující původní zařízení doby osvitu dna láhve. Z celodenního měření stočených, vyřazených a neoprávněně vyřazených lahví vyplynulo, že došlo ke zlepšení stávající metody.
At the development and efford how to enhance the quality and durability of products in the food industry, the great emphasis accentuates the hygienic perfection of the product containers. Concerning filling of the beer bottles, the quality of the washed bottles is one of the most important preliminary parameters as well as the detection of the strange objects in bottles. This thesis focuses on the problems of the technology of filling bottles and detection methods used for contamination and finding detection of strange objects in bottles. I would like to contribute to the improvement already used methods, coming out of the available information of these problems. In the brewery Černá Hora a.s. I made a measurement of a method – the control of a the dirt on the bottom of bottles via CCD cameras and than I evaluated the reliability of this method. Consecutively, with the agreement and thanks to the producer of a used detection device I designed and an electronic module supplying the original device. It emerged from the daily measurement filled and eliminated bottles that there as an improvement of the current method.
Klíčová slova:
Detekce znečištění; kontrolní zařízení; lahvárenský průmysl; potravinářská technika; bottle filling industry; Detection of contamination; food technics; supervisory device
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/1936