Název:
Stanovení kovů v ovocných šťávách
Překlad názvu:
Determination of selected metals in fruit squashs
Autoři:
Drobilová, Marcela ; Vránová, Dana (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Teoretická část diplomové práce se zabývá technologií výroby ovocných šťáv a charakteristikou známých odrůd bezu. Dále jsou zde shrnuty dostupné informace o výskytu a vlastnostech minerálních látek v potravinách. V praktické části diplomové práce byly analyzovány šťávy ze 17 různých odrůd černého bezu a šťávy komerčně dostupné jako potravinové doplňky pomocí techniky ICP-MS a v těchto šťávách byly stanoveny koncentrace 15ti vybraných esenciálních a toxických prvků.
The theoretical part of the thesis deals with the technology of fruit juices production and characteristics of the known varieties of elderberry. There are also summarized available information on the presence and properties of minerals in food. In the practical part of the thesis 17 different varieties of elderberry juice and commercially available juice sold as food supplements were analyzed using ICP-MS technique. The concentrations of 15 selected essential and toxic elements were determined in these juices.
Klíčová slova:
Bez černý; bezová šťáva; ICP-MS; minerální látky; Elderberry; elderberry juice; ICP-MS; minerals
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/9772