Název:
Analýza flavonoidů v pivu metodou LC-MS
Překlad názvu:
Analysis of flavonoids in beer by LC-MS
Autoři:
Měřínská, Radana ; Kočí, Radka (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Předložená diplomová práce je zaměřená na analýzu fenolických látek u piv různé stupňovitosti a značek. Cílem práce bylo nalezení případných rozdílů mezi jednotlivými typy piv a dále mezi pivy českými a zahraničními. Teoretická část obsahuje podrobný popis technologie výroby piva, ale také nejvýznamnější metody pro analýzu polyfenolů a pro stanovení jejich antioxidačních aktivit. Výrazně se věnuje především metodě LC/MS. Experimentální část práce obsahuje výsledky analýzy celkových polyfenolů, celkových flavonoidů a antioxidační aktivity, které byly získány spektrofotometricky. Byly stanoveny také pivovarské charakteristiky, a to pyknometrickou metodou. K identifikaci a kvantifikaci jednotlivých fenolických látek byla využita metoda on-line kapalinové chromatografie s detekcí diodovým polem a s hmotnostní detekcí. Kvantifikace polyfenolů a flavonoidů fotometrickou metodou se ukázala jako málo specifická, což odpovídá poznatkům z dostupné literatury. Prokázalo se, že za hořkou chuť piva jsou zodpovědné především isosloučeniny, které tvoří 65,44 – 90,93 % celkových hořkých látek. Metoda HPLC/MS byla nezbytná pro určení charakteristických látek jednotlivých typů piv. V rámci měření byly vyzkoušeny tři kolony, z nichž nejuspokojivější výsledky poskytovala kolona Restek C18. V českých pivech byly prokázány vyšší hladiny většiny fenolických látek než v zahraničních pivech a rovněž specifické zastoupení jednotlivých derivátů.
Presented diploma thesis is focused on analysis of phenolic compounds in various types of beers. The aim of this work was to find possible differences among several types of beers and also between Czech beers and beers of foreign production. Theoretical part contains detailed description of beer technology, review of important analytical methods for determination of phenolic compounds and total antioxidant activity. The main attention is focused on instrumental technique LC/MS. In the experimental part values of total phenolics and total flavonoids and results of antioxidant status in analyzed beers were determined spectrophotometrically. Basic brewing characteristics were determined by pycnometry. On-line liquid chromatography with photo diode array detection and mass spectrometry detection was used for identification and quantification of individual phenolic compounds. Spectrophotometric analysis of phenolic and flavonoid levels seems to be less specific, that is consistent with findings in accessible literature. It was proved, that iso- bitter compounds exhibit about 65.44 – 90.93 % of the total bitter substances. These components are responsible for the main part of beer bitterness. The HPLC/PDA/ESI-MS was necessary to use for determination of characteristic phenolic compounds in individual types of beer. Within our measurement three columns were tested, the most favourable results were obtained using the column Restek C18. When compared with foreing beers, in Czech beers higher level of majority of phenolic compounds was detected and specific distribution of individual derivatives was found as well.
Klíčová slova:
hmotnostní spektrometrie; polyfenoly; české pivo; Czech beer; mass spektrometry; phenolics
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/491