Original title:
Reologické vlastnosti gelů pro Pechiniho syntézy
Translated title:
Rheological properties of gels for Pechini syntheses
Authors:
Wirthová, Michaela ; Ptáček, Petr (referee) ; Zmrzlý, Martin (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2009
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Diplomová práce se zabývá přípravou vrstev keramických materiálů – perovskitů. V úvodní části jsou stručně popsány základní charakteristiky těchto materiálů – jejich struktura, vlastnosti a z nich vycházející využití těchto materiálů. Dále je detailně rozebrána v současné době nejpoužívanější metoda přípravy, Pechiniho syntéza. Zejména je diskutován optimální molární poměr jednotlivých reagujících komponent vedoucí ke vzniku perovskitových struktur. Vliv tohoto poměru na reologické vlastnosti prekurzorového gelu uzavírá teoretickou část práce. V experimentální části práce je popsána příprava gelů vzniklých reakcí kyseliny citrónové a ethylenglykolu a gelů připravených Pechiniho syntézou. U gelů jsou změřeny reologické vlastnosti (hustota, viskozita a povrchové napětí), navíc u gelů vzniklých reakcí kyseliny citrónové a ethylenglykolu je stanovena teplotní závislost tokových vlastností. Dále je stanoveno množství dusičnanů v gelech připravených Pechiniho syntézou. Konečně je také úspěšně provedena příprava perovskitových vrstev na keramickém substrátu, které jsou pozorovány jednak pomocí optického mikroskopu a jednak pomocí elektronového mikroskopu.
This work deals with preparation of layers of ceramic materials – perovskites. The introductory part includes general characteristics concerning structure, properties and use of this materials. In details then there is described method of their preparation, namely Pechini´s syntheses, which are most widely used. Optimum molar ratio of components is discussed, in the sense of what compositions lead to creation of perovskite structures. Influence of this parameter on rheological properties of precursory gels is described in the end of the first part of work. In experimental section there are described preparations of gels, which are prepared via reaction between citric acid and ethylene glycol and gels, which are prepared by Pechini´s synthesis. Rheological properties of prepared gels (density, viscosity and surface tension) and besides determination of amount of nitrates in gels are characterized. Temperature dependence of viscosity of gels, that are prepared by reaction of citric acid and ethylene glycol are determined. In final part successful preparations of perovskite layers is shown on ceramic substrate. This layers are observed by means of light optical microscope and scanning electron microscope.
Keywords:
dip coating; Pechini synthesis; perovskite; rheology; SOFC; máčení; Pechiniho syntézy; perovskit; reologie; SOFC
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/12378