Název:
Charakteristika výživových hodnot masa různých hospodářských zvířat.
Překlad názvu:
Characteristic of nutrition values of meat from different animals
Autoři:
Kubištová, Petra ; Zlámalová Gargošová, Helena (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
ABSTRAKT V této diplomové práci byly hodnoceny základní nutriční hodnoty masa různých hospodářských zvířat. Do experimentální části bylo zahrnuto hovězí maso (býci, jalovice a telata), vepřové maso (vepříci, kanečci a prasničky), králičí maso a kuřecí. Byla stanovena sušina, tuk, bílkoviny, popel a hydroxyprolin. Pozornost byla věnována zvláště obsahu tuku a sušiny. V rámci druhu byla zvířata porovnávána na základě možných rozdílů mezi pohlavím (hovězí a vepřové), plemenem (hovězí, králičí), nebo mezi odlišnými částmi těla (kuřecí, králičí). Jednotlivé druhy byly také srovnány vzájemně mezi sebou. Pro výživu člověka tedy lze plně doporučit telecí maso, které obsahovalo nejméně tuku. Z králičího masa je vhodné konzumovat MLD a z kuřecího masa prsní sval. Vepřové maso z mladých zvířat lze obsahem tuku srovnat s prsním svalem kuřete. Hovězí maso bychom také neměli ve svém jídelníčku opomenout. Díky chovatelským technologiím obsahuje méně tuku než dříve a obsahuje cenné minerální látky červeného masa.
ABSTRACT In this thesis, there were assessed basic nutrition values of meat from different animals. Beef meat (bulls, heifers and veal), pork meat ( castrates, boars and gilts ), rabbit meat and chicken meat were included in the experimental part. There were moisture, lipids, proteins, ash and hydroxyproline determinated. Attention was given especially to the content of lipids and moisture. The animals were compared in terms of their type and on the basis of possible differences between sex (beef and pork meat), breed (beef and rabbit meat) or between different parts of animals` body (chicken and rabbit meat). Individual types were also compared with each other. For human nutrition it is possible to recommend veal meat, which contained the least amount of fat, MLD from rabbit meat and chicken breasts. Pork meat from young animals is comparable to chicken breast as regards the content of fat. We should also not omit beef meat in our bill of fare. Thanks to breeder technology the beef is now lower in fat than it used to be and contains valuable matters of red meat.
Klíčová slova:
chemické složení; maso; metody stanovení; výživové hodnoty; chemical composition; meat; methods of determination; nutrition values
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/25323