Original title:
Základní chemická charakteristika šťávy z aronie
Translated title:
Basic chemical characteristics of chokeberry juices
Authors:
Zámorská, Vendula ; Veselá, Mária (referee) ; Vespalcová, Milena (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Bakalářská práce se zabývá charakterizací plodů a stanovením základních chemických parametrů šťáv aronie (Aronia melanocarpa). Teoretická část práce pojednává o základním botanickém popise vybraných odrůd aronie a jejím taxonomické zařazení. Dále jsou uvedeny významné látky obsažené v plodech, jejich význam v lidské výživě a využití plodů pro potravinářské účely. Závěr teoretické části bakalářské práce uvádí principy metod stanovení nutričních parametrů plodů. V experimentální části byl stanoven obsah sušiny v plodech. Dále byl v aroniové šťávě stanoven obsah rozpustné sušiny, pH, titrační kyselost, formolové číslo, obsah redukujících sacharidů a spektroskopicky stanoven obsah kyseliny askorbové. Na základě výsledků byly jednotlivé šťávy porovnány.
This bachelor thesis deals wirh characteristics of berries and assessment of basic chemical parameters of chokeberry juices (Aronia melanocarpa). The theoretical part is about the basic botanical description of selected varieties of Aronia and its taxonomic status. The following are important substances contained in fruits and their part in human nutrition and use for food purposes. The end of the theoretical part of bachelor thesis is about basic methods of determining the nutritional parameters of berries. In the experimental part solids content of the fruit. Furthermore soluble dry matter content, pH, titratable acidity, formol number, reducing sacharides and ascorbic acid by spectrofotometry were determined. Based on the results, juices were compared.
Keywords:
chokeberry; dry matter; formol number; pH; reducing sugars; soluble solids; titratable acids; vitamin C; aronie; formolové číslo; pH; redukující sacharidy; rozpustná sušina; sušina; titrační kyselost; vitamin C
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/39040