Název:
Fotokatalytická inaktivace kvasinek
Překlad názvu:
Photocatalytic inactivation of yeasts
Autoři:
Šupinová, Lenka ; Zita, Jiří (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2008
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Diplomová práce je zaměřena na studium účinku ultrafialového záření a oxidu titaničitého na kvasinku Candida vini. Fotokatalytická inaktivace této kvasinky byla prováděna na různých typech vrstev oxidu titaničitého nanesených na sodnovápenatých sklíčkách. K rozlišení živých a mrtvých buněk kvasinek po určité době ozařování UV-A zářením bylo použito barvivo akridinová oranž, které pod fluorescenčním mikroskopem způsobuje odlišnou fluorescenci živých a mrtvých buněk. Bylo zjištěno, že rychlost fotokatalytické inaktivace kvasinky Candida vini při stejné intenzitě záření závisí na množství oxidu titaničitého naneseného na sklíčku i na struktuře jeho povrchu. Sledována byla i kinetika tohoto fotokatalytického procesu.
This diploma thesis is focused on the study of the effect of ultraviolet radiation and titanium dioxide on the yeast Candida vini. Photocatalytic inactivation of this yeast was performed on various types of titanium dioxide films, which were immobilized on soda lime glasses. Acridine orange was used as a dye to distinguish live and dead yeast cells after certain irradiation time. Live and dead cells emit different light in colour after staining in acridine orange. Candida vini photocatalytic inactivation depends on the amount of titanium dioxide immobilized on glass as well as on the structure of its surface if the lamp intensity remains the same. Kinetics of this photocatalytic process was studied, too.
Klíčová slova:
antimikrobiální účinek; Candida vini; Fotokatalytická inaktivace; oxid titaničitý; antimicrobial effect; Candida vini; Photocatalytic inactivation; titanium dioxide
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/13598