Název:
Metabolická aktivita mezofilních zákysů při výrobě sýrů s bílou plísní
Překlad názvu:
Metabolic activity of mezophilic milk souring in production of cheeses with white fungus
Autoři:
Štěpničková, Jana ; Vítová, Eva (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2008
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Diplomová práce byla prováděna ve společnosti Pribina s.r.o. a byla zaměřena na sýry s bílou plísní na povrchu. Práce se zabývala sledováním průběhu kysacích křivek u používaných zákysů a to na základě měření teploty, titrační kyselosti a pH v určitých časových intervalech. Kysací křivka byla vyhodnocena jako nepřímé stanovení změny kyselosti zákysu za jednotku času. Dále byla měřena aktivita jednotlivých zákysů a to na základě měření změny pH za jednotku času. Byl sledován vliv kultivačních podmínek na změny chování bakteriálních kultur, kdy sledované zákysy byly složeny z mezofilních a termofilních bakteriálních kmenů.
The thesis was processed in cooperation with Pribina s.r.o. The aim of the thesis was the monitoring of the starters of cheeses with the white fungus on the surface. The thesis was engaged in the monitoring process of a souring curve of used starters. This monitoring was based on temperature, titrating acidity and pH measured in the time interval. The souring curve was evaluated as the indirect measurement change of acidity of the starter in the time period. Further, the activity of detached starters was measured. The measurement was based on the change of pH measured in the time period. The influence of the culture medium was monitored by changes in behaviour of the bacterial cultures. The monitored starters were compounded of mezophilic and termophilic bacterial strains.
Klíčová slova:
aktivita; kysací křivka; zákys; activity; souring curve; starter
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/13540