Název:
Senzorické hodnocení kávy
Překlad názvu:
Sensory evaluation of coffee
Autoři:
Sýkora, Michal ; Omelková, Jiřina (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalárska práca pojednáva o senzorickom hodnotení vybraných druhov kávy. Teoretická časť bola zameraná na výrobu kávy a surovín k tomu potrebných a bol tiež popísaný úvod k senzorickej analýze. Experimentálna časť bola zameraná na vlastné hodnotenie. K senzorickému hodnoteniu boli prizvaní neškolený hodnotitelia z radov študentov Fakulty chemické VUT v Brně, ktorí pomocou pripraveného formuláru hodnotili vzorky vybraných druhov káv. Zakúpené vzorky boli podrobené senzorickému hodnoteniu poradovou skúškou a profilovým testom. Intenzita resp. príjemnosť siedmych vybraných deskriptorov (penivosť, sladkosť, kyslosť, trpkosť, horkosť, cudzia chuť a vôňa) boli hodnotené pomocou neštruktúrovanej grafickej stupnice so slovným popisom krajných bodov. Výsledky hodnotenia boli následne graficky vyhodnotené a štatisticky spracované.
This bachelor thesis deals with the sensory quality of chosen types of coffee. The theoretical part was focused on the production of coffee and raw materials needed and also an introduction to sensory analysis was described. The experimental part was focused on evaluation itself. Untrained assessors from Faculty of Chemistry BUT in Brno were invited for sensory evaluation, who evaluated selected coffee kinds using the preprepared form. Purchased samples were subjected to sensory evaluation by the ranking test and profile test. The intensity and/or pleasantness of seven selected descriptors (foaming, sweetness, acidity, astringency, bitterness, the foreign taste and odor) were evaluated using unstructured graphical scale with the verbal description of the anchor points. The results were then evaluated graphically and statistically processed.
Klíčová slova:
chutnost; káva; senzorická analýza; coffee; palatability; sensory analysis
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/31159