Název:
Produkce vybraných metabolitů karotenogenními kvasinkami kultivovanými na potravinářských odpadech
Překlad názvu:
Production of selected metabolites by carotenogenic yeasts cultivated on food wastes
Autoři:
Turková, Lucie ; Hlaváček, Viliam (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
U použitých kmenů kvasinek (Cystofilobasidium capitatum, Rhodotorula glutinis, Sporobolomyces shibatanus a Sporobolomyces roseus) byla sledována produkce vybraných metabolitů - zejména karotenoidů, dále pak i ergosterolu a koenzymu Q. Kvasinky byly kultivovány na odpadních substrátech z vinařství - výliscích (slupkách) a třapinách. Odpadní substráty byly podrobeny analýze obsahu sacharidů, tuků, tříslovin, polyfenolů a dalších látek. Kultivace probíhaly též na chemicky a enzymově hydrolyzovaných substrátech. K enzymové hydrolýze byly využity extracelulární hydrolázy plísní Phanerochaete chrysosporium a Penicillium lilacinum. Nejvyšší produkce sledovaných metabolitů bylo dosaženo při kultivaci na třapinách hydrolyzovaných enzymy P. chrysosporium u kvasinky S. roseus. Výtěžek -karotenu činil 616,1 g/g suš., celkových karotenoidů 753,6 g/g suš., ergosterolu 415,5 g/g suš. a koenzymu Q 77,9 g/g suš. Kvasinka S. roseus dosahovala některých nejvyšších hodnot i u dalších sérií kultivací. Nejmenší produkce byly zaznamenány u S. shibatanus. Na základě spotřeby redukujících cukrů jednotlivými kmeny byly vypočteny také výtěžnostní koeficienty biomasy a -karotenu ze substrátu.
The production of selected metabolites, especially carotenoids, ergosterol and coenzyme Q was observed in four red yeast strains (Cystofilobasidium capitatum, Rhodotorula glutinis, Sporobolomyces shibatanus a Sporobolomyces roseus) cultivated on viticulture waste substrates such as skins and stem. In these substrates the content of carbohydrates, fat, tannins and polyphenols was analysed. Cultivations were done also on chemically and enzymatically hydrolysed substrates. For enzyme hydrolysis the extracellular enzyme cocktails of the fungi Phanerochaete chrysosporium and Penicillium lilacinum were used. The highest production of metabolites was observed in S. roseus cultivated on stem hydrolysed by enzymes from P. chrysosporium. The yield of -carotene reached 616,1 g/g dry mass, carotenoids 753,6 g/g dry mass, ergosterol 415,5 g/g dry mass and coenzym Q 77,9 g/g dry mass. S. roseus reached very high yields also in the other series of cultivation. The lowest production of metabolites was observed in S. shibatanus. The yield coefficients of biomass and -carotene were calculated based on consumption of reducing sugars.
Klíčová slova:
karotenogenní kvasinky; karotenoidy; odpadní substráty; carotenoids; red yeast strains; waste substrates
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/38664