Název:
Produkce vodíku s využitím bakterií rodu Clostridium
Překlad názvu:
Hydrogen production by the bacteria of the genus Clostridium
Autoři:
Filová, Dagmar ; Kvasničková, Eva (oponent) ; Rittich, Bohuslav (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Bakalárska práca sa zaoberá produkciou vodíka baktériami rodu Clostridium – konkrétne C. butyricum a C. tyrobutyricum. V teoretickej časti sú rozobrané spôsoby výroby vodíka, rozdelené na biologické a nebiologické metódy. Práca sa ďalej zameriava na praktické využitie vyššie uvedených mikroorganizmov na účely výroby vodíku. Ako jedno z možných rastových médií pre vyššie uvedené baktérie predstavuje srvátku z mliekarenských výrob. V experimentálnej časti práce bola použitá polymerázová reťazová reakcia na identifikáciu baktérií rodu Clostridium, druhov Clostridium butyricum a Clostridium tyrobutyricum. PCR produkty boli z dôvodu overenia špecifity reamplifikované s použitím rovnakých primerov. Ďalej bola pomocou PCR dokázaná prítomnosť génu na produkciu enzýmu hydrogenázy A.
Bachelor thesis deals with hydrogen production using bacteria of Clostridium genus - specifically C. butyricum and C. tyrobutyricum. Theoretical part analyzes means of hydrogen production divided into biological and non - biological methods. Thesis is further aimed at practical use of these microorganisms for hydrogen production purposes and introduces cheese whey as one of utilizable growth medias. In experimental part, there was used polymerase chain reaction for identification of bacteria genus Clostridium and species Clostridium butyricum and Clostridium tyrobutyricum. PCR products were reamplified using the same primers for specifity confirmation purposes. Presence of gene producing hydrogenase A enzyme was proved by PCR, too.
Klíčová slova:
C. butyricum; C. tyrobutyricum; PCR; rod Clostridium; srvátka; výroba vodíku; C. butyricum; C. tyrobutyricum; cheese whey; genus Clostridium; hydrogen production; PCR
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/25521