Original title:
Prebiotické sladidlo tagatosa
Translated title:
Prebiotic sweetener tagatose
Authors:
Jurečková, Zuzana ; Vránová, Dana (referee) ; Vespalcová, Milena (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2010
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Toto sladidlo D-tagatosa, má četné výhody, které by se časem i u nás mohly využívat v potravinovém průmysle. Jsou zde shrnuty vlastnosti D-tagatosy, fyzikální také chemické a možnosti výroby D-tagatosy. V základních informacích o vlastnostech se také pojednává o samotném metabolismu D-tagatosy a jejich prebiotických vlastnostech v trávicím traktu. D-tagatosa je nově navržené náhradní sladidlo, také proto nesmí chybět možnost aplikace D-tagatosy v potravinách jako jsou např. cukrovinky. Vlastnosti D-tagatosy jsou porovnány se sladivostí klasického cukru. Nedílnou součástí je také možnost stanovení D-tagatosy v potravinách různými metodami a technikami.
This sweetener, D-tagatose, has numerous advantages, which would eventually be able to use in the food industry. It summarizes the properties of Dtagatose, physical and also chemical, the possibility of production from lactose or bacterial action on Dtalitol. The basic information about the properties of Dtagatosy also discusses the actual metabolism of Dtagatose, prebiotic properties and their effect in the gastrointestinal tract. Dtagatose is a proposed new sweetener, because the possibility can not be missed in certain applications tagatose in a different types of foods for example confectionery. And positive qualities in comparison with sucrose. This comparison is made to examples of disease associated with excessive use of conventional sweeteners sucrose. This paper also discusses possibilities Dtagatose determination in foods by different methods.
Keywords:
Acetobacter suboxydans; D-tagatose; diabetes; ketohexose; Maillard´s reaction; metabolism of D-fructose; metabolism of D-tagatose; monosacharides; obesity; prebiotic; production of D-tagatose; Salivan´s test; sweeteners; tooth decay; Acetobacter suboxydans; D-tagatosa; diabetes; ketohexosa; Maillardovy reakce; mellitus; metabolismus D-fruktosy; metabolismus D-tagatosy; monosacharid; náhradní sladidla; obezita; prebiotikum; Salivanůw test; výroba D-tagatosy; zubní kaz
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/7254