Název:
Ověření pravosti pomerančové šťávy Tesco na základě vybraných chemických parametrů
Překlad názvu:
The control of Tesco orange juice authenticity on the basis of selected chemical properties
Autoři:
Belková, Renáta ; Šalplachta, Jan (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2008
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato práce se zabývá ověřením pravosti pomerančové šťávy Tesco na základě vybraných chemických parametrů. V teoretické části je definována pomerančová šťáva podle platné normy, popsána její výroba a legislativní požadavky pro pomerančové šťávy v Evropské unii a v České republice. Dále jsou uvedeny základní způsoby falšování ovocných šťáv i možnosti jejich odhalení a různé analytické metody pro zjišťování pravosti ovocných šťáv. V experimentální části byla testována pravost vzorku pomerančové šťávy Tesco z obchodní sítě pomocí několika normovaných analytických metod. Vzhledem k tomu, že výsledky analýz byly v rozmezí normovaných hodnot, lze vyvodit závěr, že zkoumaný vzorek pomerančové šťávy byl pravý.
This study deals with verifying the Tesco orange juice authenticity, on the basis of selected chemical parameters. In the theoretical part there is orange juice defined according to actual standards, described its production and the legislation in EU and in the Czech Republic. There are next mentioned the basic practices of adulteration of orange juice and possibilities of its detection and some analytical methods for verifying the orange juice authenticity. In the experimental part of the study there was the authenticity of the sample of orange juice Tesco from the trade network tested with some standard analytical methods. Regarding to the results of the analysis, which were within the limits of the standard values, the conclusion can be written that analysed sample of the orange juice was authentic.
Klíčová slova:
autentifikace; falšování; legislativa; pomerančová šťáva; adulterating; authentication; legislation; orange juice
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/25319