Original title:
Podnikatelský plán
Translated title:
Business Plan
Authors:
Novosadová, Martina ; Krause, Josef (advisor) ; Boukal, Petr (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Cílem předkládané diplomové práce je zpracování podnikatelského plánu na založení pohostinského zařízení. Rovněž je cílem práce rozhodnout o reálné uskutečnitelnosti a ekonomické výhodnosti zamýšlené investice. Práce je rozdělena na dva celky, z nichž první je teoreticko-metodologická část, kde jsou popsány základní pojmy spojené s podnikáním, kroky vedoucí k zahájení podnikatelské činnosti a jednotlivé kapitoly podnikatelského plánu. Druhým celkem práce je pak část praktická, ve které jsou teoretické poznatky aplikovány při tvorbě konkrétního podnikatelského plánu. V praktické části jsou použity metody jako PESTEL analýza, Porterova analýza pěti konkurenčních sil, analýza konkurence či analýza zákazníků. Součástí praktické části je finanční plán, který mimo jiné obsahuje analýzu poměrových ukazatelů a metody hodnocení investic. Závěrečná SWOT analýza pak shrnuje poznatky získané z předchozích kapitol podnikatelského plánu.The aim of this master´s thesis is to prepare a business plan of a new cafe. On the basis of results of the business plan it will be decided whether the project is viable and the investment is profitable. The thesis is divided into two main parts - theoretical and practical. The theoretical part consists of an explanation of basic concepts associated with entrepreneurship, an explanation of steps leading to set up new business and a characteristic of key parts of the business plan. In the practical part various analytical methods are undertaken, for example, PESTEL analysis, Porter's five forces analysis, competitor analysis and customer analysis. The financial plan includes, among others, calculation of financial ratios or investment evaluation techniques. The information acquired from the all parts of the business plan is summarized in the SWOT analysis.
Keywords:
Business plan; Entrepreneurship; PESTEL analysis; Porter's five forces analysis; SWOT analysis; PESTEL analýza; Podnikatelský plán; Podnikání; Porterova analýza pěti konkurenčních sil; SWOT analýza
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/50487