Original title:
Optimalizace marketingového mixu sportovního zařízení
Translated title:
Optimization of Marketing Mixes in Sports Facilities
Authors:
Hejdová, Anežka ; Kotáb, Jiří (advisor) ; Krpálek, Ladislav (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Cílem této práce je navrhnout optimalizaci marketingového mixu ve sportovním zařízení s důrazem na zlepšení marketingové komunikace a portfolia služeb tak, aby bylo dosaženo vyšší konkurenceschopnosti podniku, růstu návštěvnosti podniku a zvýšení spokojenosti zákazníků. Optimalizace je navržena na základě provedené analýzy marketingového mixu. Teoretická část práce definuje marketingový mix, oblast služeb, sportovní produkt, CRM, CEM a prostředí podniku. V praktické části je nejprve představeno squash centrum, ve kterém analýza probíhala a na základě teoretických znalostí proveden rozbor a zhodnocení marketingové činnosti tohoto centra. Pro získání informací potřebných k analýze byl použit kvantitativní výzkum, konkrétně písemné dotazování u zákazníků. S vedením squash centra byly provedeny neformální rozhovory. Výsledkem práce je formulace několika doporučení pro zkoumané squash centrum v oblasti marketingu s možností využití těchto výsledků ve sportovních zařízeních tohoto typu všeobecně.The goal of this thesis is to optimize current marketing mixes in sports facilities. As such, this thesis will suggest appropriate optimization strategies for these mixes and recommend methods for improving marketing communication practices and service portfolios, in order that facilities may heighten their competitiveness, increase facility attendance, and enhance client satisfaction. The theoretical section of this thesis analyses marketing mixes, services, sports product, CRM, CEM, and facility environment. The practical component first presents the facility itself: a squash centre, where the analysis was done. An analysis and assessment of marketing activities of the squash centre was carried out afterwards. Quantitative forms of research, especially interviews, were used. Informal conversations were also held with the management of the squash centre. The thesis results in some recommendations for the squash centre which are applicable for sports facilities in general.
Keywords:
CEM; CRM; macroenvironment; Marketing mixes; microenvironment; PEST analysis; Porter´s 5 forces analysis; services; sport environment; sport product; squash centrum; SWOT analysis; CEM; CRM; makroprostředí; Marketingový mix služeb; mikroprostředí; PEST analýza; Porterova analýza 5 sil; služby; sportovní produkt; sportovní prostředí; squash centrum; SWOT analýza
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/44008