Název:
Systém obrany organismu proti reaktivním kyslíkatým látkám a úloha výživy v něm
Překlad názvu:
Defence of organism against reactive oxide substances and the role of nutrition in it
Autoři:
BENDLOVÁ, Radka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Reaktivní formy kyslíku a dusíku jsou spolu s toxickými noxami vnějšího prostředí nejcitovanějším zdrojem patologických vlivů na fyziologické procesy člověka a na vývoj degenerativních onemocnění (civilizačních chorob). Řada volných radikálů se v organizmu vyskytuje běžně, protože jsou součástí fyziologických procesů (fyzický pohyb, zpracování potravy, imunitní obrana organizmu). Na jedné straně vysoce reaktivní formy kyslíku hrají důležitou roli v antimikrobiální ochraně lidského organizmu, pomáhají usmrcovat mikrooganizmy během fagocytózy. Na druhé straně oxidační stres (nadprodukce reaktivních kyslíkatých látek) se podílí na poškozování bílkovin, lipidů a nukleových kyselin. Organizmus musí čelit oxidačnímu poškození svých biomolekul antioxidační ochranou. Dostatečná hladina antioxidantů v biologických tkáních působí protektivně. Budeme-li dodržovat doporučená množství a složení potravy bohaté na antioxidanty, můžeme zásadním způsobem přispět ke zlepšení zdravotního stavu a snížit tak riziko manifestace některých závažných chorob, nazývaných chorobami civilizačními.Reactive oxygen and nitrogen species along with environmental toxins are the most frequently cited sources of pathological effects on physiological proceses in man and on the development of degenerative diseases (diseases of civilization). Numerous free radicals commonly occur in the organism because they are part of physiological processes (physical exercive, food processing, the body's immune defence). On one hand highly reactive oxygen species play an important role in antimicrobial protection of the human body, helping to kill microorganismus during phagocytosis. Other side of oxidative stress (overproduction of reactive oxygenates) participates damage to proteins, lipids and nucleic acids. Oxidative damage to biomolecules has to be counteracted by antioxidant defense. Sufficient level of antioxidants in biological tissues act protectively. If we follow the recommended quantity and composition of food rich in antioxidants we can substantially contribute to improving our health and reduce the risk of manifestation of the serious diseases, so called civilization diseases.
Klíčová slova:
antioxidanty v dietě; antioxidační ochrana; civilizační nemoci; degenerativní nemoci; oxidační stres; prevence; reaktivní formy kyslíku a dusíku; výživa; antioxidants defense; civilization diseases; degenerative diseases; dietary antioxidants; nutrition; oxidative stress; prevention; reactive oxygen and nitrogen species Citace: BENDLOVÁ, Radka. Systém obrany organismu proti reaktivním kyslíkatým látkám a úloha výživy v něm. České Budějovice, 2014. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/30188