Original title:
Kouření v restauracích: o suverenitě spotřebitele a selhání trhu
Translated title:
Smoking in restaurants: consumer sovereignty and market failure
Authors:
Červinková, Kristýna ; Šťastný, Daniel (advisor) ; Slaný, Martin (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce si klade za cíl odhalit příčiny možného tržního selhání na českém trhu pohostinství. Předložením několika hypotéz je přiblíženo chování strany nabídky a poptávky, jehož důsledkem je existující nesoulad vysoké poptávky po nekuřáckých restauracích a jejich zaostávající nabídky. Ověřováním platnosti těchto hypotéz pomocí zpracování dostupných výzkumů a vlastního terénního výzkumu práce přisuzuje podíl na podobě stávající situace oběma stranám, ale taktéž jejich vzájemné interakci. Zákazníci restaurací svým chováním poskytují zkreslené signály, které pro majitele nepředstavují dostatečnou motivaci učinit zásadní krok směrem ke změně.Bachelor thesis aims to uncover the possible causes of market failure on the Czech market hospitality. By presenting several hypotheses is described by the behavior of the supply-side and demand-side, resulting in a discrepancy between existing high demand for smoke-free restaurants and lagging supply. Verifying the validity of these hypotheses using analysis of available research and own field research; thesis attaches the share on the form of the current situation to both sides, but also to their interaction. Behavior of customers provides distorted signals, so the owners are not sufficiently motivated to make a major step towards change.
Keywords:
consumer; market failure; questionairre; restaurant; smoking; dotazník; kouření; restaurace; spotřebitel; tržní selhání
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/38847