Název:
Kouření v restauracích: o suverenitě spotřebitele a selhání trhu
Překlad názvu:
Smoking in restaurants: consumer sovereignty and market failure
Autoři:
Červinková, Kristýna ; Šťastný, Daniel (vedoucí práce) ; Slaný, Martin (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoká škola ekonomická v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce si klade za cíl odhalit příčiny možného tržního selhání na českém trhu pohostinství. Předložením několika hypotéz je přiblíženo chování strany nabídky a poptávky, jehož důsledkem je existující nesoulad vysoké poptávky po nekuřáckých restauracích a jejich zaostávající nabídky. Ověřováním platnosti těchto hypotéz pomocí zpracování dostupných výzkumů a vlastního terénního výzkumu práce přisuzuje podíl na podobě stávající situace oběma stranám, ale taktéž jejich vzájemné interakci. Zákazníci restaurací svým chováním poskytují zkreslené signály, které pro majitele nepředstavují dostatečnou motivaci učinit zásadní krok směrem ke změně.Bachelor thesis aims to uncover the possible causes of market failure on the Czech market hospitality. By presenting several hypotheses is described by the behavior of the supply-side and demand-side, resulting in a discrepancy between existing high demand for smoke-free restaurants and lagging supply. Verifying the validity of these hypotheses using analysis of available research and own field research; thesis attaches the share on the form of the current situation to both sides, but also to their interaction. Behavior of customers provides distorted signals, so the owners are not sufficiently motivated to make a major step towards change.
Klíčová slova:
dotazník; kouření; restaurace; spotřebitel; tržní selhání; consumer; market failure; questionairre; restaurant; smoking
Instituce: Vysoká škola ekonomická v Praze
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dostupné v digitálním repozitáři VŠE. Původní záznam: http://www.vse.cz/vskp/eid/38847