Název:
Stravování v běžném životě lidí, ve vztahu k obezitě
Překlad názvu:
Eating in everyday life of people in relation to obesity
Autoři:
PEŠEK, Robert Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zaměřuje na problémy stravování spojené s nedostatkem informací o obezitě v běžné populaci. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, teoretická část obsahuje informace o obezitě a jednotlivých složkách stravy. V kapitole o obezitě jsou popsána rizika a příčiny vzniku obezity, prevence a její hodnocení. V hodnocení je uváděna hodnota Body mass index a její výpočet pomocí vzorců. U výživových doporučení a racionální stravy se zaměřuji na výživu dospělých, a výživu ve stáří. Uvedeny jsou kategorie pracujících v odlišných pracovních podmínkách a prostředích. Příčinou nadváhy bývá nejčastěji nepoměr mezi zvýšeným energetickým příjmem a výdejem energie. Dále jsou uváděny jednotlivé složky stravy, jako například sacharidy, proteiny, tuky, vitamíny a jejich nejvhodnější zdroje. Rovněž jsou zde popsány aktuální doporučené denní dávky. V praktické části jsem se kromě jiného zaměřil na zjišťování stravovacích návyků, preferovaných potravin u respondentů a zmapování informovanosti lidí o obezitě. Vlastní výzkum byl prováděn kvantitativní metodou, pomocí dotazníků, které obsahovaly 25 otázek a byly předány a na místě vyplněny s 206 respondenty tj. nakupujícími lidmi ve vybraných obchodních centrech v Českých Budějovicích. Pro praktickou část byly zvoleny dva cíle. Hlavním cílem bylo zmapovat stravovací návyky a hodnotu BMI, ve věkové skupině 40 až 60 let. Z výsledků vyplynulo, že ve většině případů, respondenti nesledují složení všech potravin, i přes dostatečné podrobnosti o složení, ale zaměřují se na biopotraviny. Z dotazníků vyplynulo, že respondenti jsou si vědomi svého nevhodného stravování, ale již si neuvědomují důsledky. Z hlediska vzdělání se nevyskytuje příliš velké procento respondentů s dietologicky, potravinářky či jinak zaměřeným vzděláním. Z vyhodnocených dat bylo zjištěno, že 33% dotazovaných se vyskytovalo v kategorii normální váhy ale i v kategorii nadváhy, respondenti nedodržují pravidelné stravovací návyky ve smyslu dodržování doby příjmu potravy a složení. V otázce rozdílnosti pořizování potravin jsou dle výsledku grafu muži racionálnější. V prvé řadě vybírají potraviny dle chuti, avšak na druhém místě jsou ovlivňovány ekonomickou situací rodiny. Po hodnocení ceny a chuti vybírají potraviny méně vydatné zato chutnější. Respondenti se nejčastěji stravují doma a to i za předpokladu nedodržení dostatečného počtu jídel. Druhotným cílem bylo zmapování informovanosti lidí o obezitě. V rodinách s vyskytující se obezitou jsou členové více informovaní, ale i přes to nedodržují základní pravidla zdravé výživy. Ve věkové kategorii 40 až 60 let své informace získávají především od lékaře a v menší míře z médií. Na druhou stranu uvedly, že mají potřebné informace o obezitě, uvědomují si rizika a problémy, ale nevěnují jim příliš velkou pozornost. Proto by informovanost v médiích měla více přispívat k prevenci obezity a ne až k následnému úbytku hmotnosti. Naopak se vyskytovala i poměrně velká skupina respondentů, která informována nebyla a zcela tuto problematiku ignorovala. Tato bakalářská práce může sloužit veřejnosti jako zdroj informací o problematice obezity a způsobu stravování.The bachelor thesis addresses dietary problems connected with insufficicent obesity related informatics of common population. The thesis is divided into two mains parts. The theoretical part contains information and procedures concerning obesity and individual components of food. The charter concerning obesity describes the risks and causes of obesity, its prevention and assessment. The assessment uses the indicator Body Mass Index which is calculated by using the stated formulas. Nutritional recommendations and rational diet measures are focused on the nutrition of adults, stating the recommended daily intakes and nutrition at old age. This part also states the categories of workers working in various working conditions and environments. Obesity may be caused by an increased energy intake resulting from improper diet with disproportion between calories consumed and energy burned. The thesis also states individual components of food, such as carbohydrates, proteins, fats and vitamins, and thein most suitable sources. It also provides the currently recommended daily intakes. The practical part examines rating habits and individual preference sof kinds of diet. The research part is also focused on ascertaining of public awareness of obesity, it uses the metod of a quantitative research in which the research set consided of 206 respondents visiting shopping centres. In order to ascertain the required data, questionnaire sheets with 29 questions were distributed in shopping centres. Two objectives were selected for the practical part. The main objective was to ascertain the eating habits and BMI in the age group of 40 ? 60 years old. It follows from the results that most of the respondents do not study the ingredients of all fous despite availability of sufficient detail sof the ingredients but are interested in biofoods. It follows from the questionnaire surfy that the respondents are aware of thein inappropriate diet but do not realize the consequences. In terms of education, the percentage of respondents possessing nutritional, food-industry or simile education is not very high. The processed data have revealed that 33 percent of the respondents are in the category normal weight and the category of overweight, that the respondents do not have a regular diet in terms of time and composition of the food intake. The resulting charts show that men select foods on basis of more rational criteria. Primarily, they the select foods according to thein taste, while the second criterion is the economic situation of the family. After assessing the price and taste, They select fous that are less substantial but tastier. Respondents have most of meals at home despite the fact they do not eat a sufficient number of meals. The secondary objective was to ascertain the public awareness of obesity. Families with obese members are more informed although Theky do not observe the basis rule sof healthy nutrition. People in the age group from 40 to 60 obtain information particularly from their physician and, to a lower degree, from the media but do not pay much attention to them. On the other hand, they state that they have necessary information about obesity and realize the risk but do not pay much attention to them. Therefore, information provided by the media should focus on the prevention od obesity rather than on the subsequent weight reduction. There was also a large group of people who did not have the information and absolutely ignored this issue. This bachelor thesis may serve the public as a ressource of information about obesity and diet on both lay and professional levels.
Klíčová slova:
Obezita Stravování Výživa Stravovací návyky Body Mass Index; obesity catering nutrition eating habits Body Mass Index Citace: PEŠEK, Robert. Stravování v běžném životě lidí, ve vztahu k obezitě. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/35431