Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stravování v běžném životě lidí, ve vztahu k obezitě
PEŠEK, Robert
Bakalářská práce se zaměřuje na problémy stravování spojené s nedostatkem informací o obezitě v běžné populaci. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, teoretická část obsahuje informace o obezitě a jednotlivých složkách stravy. V kapitole o obezitě jsou popsána rizika a příčiny vzniku obezity, prevence a její hodnocení. V hodnocení je uváděna hodnota Body mass index a její výpočet pomocí vzorců. U výživových doporučení a racionální stravy se zaměřuji na výživu dospělých, a výživu ve stáří. Uvedeny jsou kategorie pracujících v odlišných pracovních podmínkách a prostředích. Příčinou nadváhy bývá nejčastěji nepoměr mezi zvýšeným energetickým příjmem a výdejem energie. Dále jsou uváděny jednotlivé složky stravy, jako například sacharidy, proteiny, tuky, vitamíny a jejich nejvhodnější zdroje. Rovněž jsou zde popsány aktuální doporučené denní dávky. V praktické části jsem se kromě jiného zaměřil na zjišťování stravovacích návyků, preferovaných potravin u respondentů a zmapování informovanosti lidí o obezitě. Vlastní výzkum byl prováděn kvantitativní metodou, pomocí dotazníků, které obsahovaly 25 otázek a byly předány a na místě vyplněny s 206 respondenty tj. nakupujícími lidmi ve vybraných obchodních centrech v Českých Budějovicích. Pro praktickou část byly zvoleny dva cíle. Hlavním cílem bylo zmapovat stravovací návyky a hodnotu BMI, ve věkové skupině 40 až 60 let. Z výsledků vyplynulo, že ve většině případů, respondenti nesledují složení všech potravin, i přes dostatečné podrobnosti o složení, ale zaměřují se na biopotraviny. Z dotazníků vyplynulo, že respondenti jsou si vědomi svého nevhodného stravování, ale již si neuvědomují důsledky. Z hlediska vzdělání se nevyskytuje příliš velké procento respondentů s dietologicky, potravinářky či jinak zaměřeným vzděláním. Z vyhodnocených dat bylo zjištěno, že 33% dotazovaných se vyskytovalo v kategorii normální váhy ale i v kategorii nadváhy, respondenti nedodržují pravidelné stravovací návyky ve smyslu dodržování doby příjmu potravy a složení. V otázce rozdílnosti pořizování potravin jsou dle výsledku grafu muži racionálnější. V prvé řadě vybírají potraviny dle chuti, avšak na druhém místě jsou ovlivňovány ekonomickou situací rodiny. Po hodnocení ceny a chuti vybírají potraviny méně vydatné zato chutnější. Respondenti se nejčastěji stravují doma a to i za předpokladu nedodržení dostatečného počtu jídel. Druhotným cílem bylo zmapování informovanosti lidí o obezitě. V rodinách s vyskytující se obezitou jsou členové více informovaní, ale i přes to nedodržují základní pravidla zdravé výživy. Ve věkové kategorii 40 až 60 let své informace získávají především od lékaře a v menší míře z médií. Na druhou stranu uvedly, že mají potřebné informace o obezitě, uvědomují si rizika a problémy, ale nevěnují jim příliš velkou pozornost. Proto by informovanost v médiích měla více přispívat k prevenci obezity a ne až k následnému úbytku hmotnosti. Naopak se vyskytovala i poměrně velká skupina respondentů, která informována nebyla a zcela tuto problematiku ignorovala. Tato bakalářská práce může sloužit veřejnosti jako zdroj informací o problematice obezity a způsobu stravování.
Vztah a souvislost mezi vývojem makroekonomických ukazatelů v ČR a vývojem na kapitálovém trhu v ČR
PEŠEK, Robert
Cílem této práce bylo hledání vztahu a souvislosti mezi vývojem makroekonomických ukazatelů a vývojem na kapitálovém trhu v období 2000 {--} 2005. Podrobné mapování vývoje obou oblastí ve sledovaném období tvoří dílčí cíl práce, ale pro zasazení vývoje těchto oblastí do dlouhodobějšího kontextu bylo nutné věnovat se i stavu před rokem 2000 a naznačit i aktuální a budoucí vývoj. Pro porozumění vývoje ekonomiky ČR bylo také důležité přiblížit vývoj jeho determinujících faktorů. Východiska pro porovnání obou oblastí, které tvoří vlastní cíl práce, nabídla část fundamentální analýzy věnující se analýze na makroekonomické úrovni.

Viz též: podobná jména autorů
2 PEŠEK, Roman
2 Pešek, Radim
2 Pešek, Richard,
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.