Original title:
Senzorické hodnocení vybraných druhů polotvrdých sýrů
Translated title:
Sensory evaluation of selected types of semi-hard cheese
Authors:
KOUBOVÁ, Klára Document type: Bachelor's theses
Year:
2013
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Ve skupině 55 posuzovatelů (20 žen, 35 mužů; 20 ? 24 let) byl proveden pořadový preferenční test. Hodnotitelům byly předloženy 3 vzorky sýra o tučnosti 20, 30 a 45 %. Ve skupině žen byl nejlépe hodnocen vzorek o tučnosti 45 % a nejhůře byl ohodnocen vzorek s 20 % tuku. Ve skupině mužů vzorek o tučnosti 20 % byl hodnocen jako nejlepší a jako nejhorší se umístil vzorek s 30 % tuku. Statisticky tyto výsledky potvrzeny nebyly.In the group of 55 consumers (20 women, 35 men; 20 ? 24 years) was carried out preference test (ranking). The aim of preference test was to order three samples of cheese of different fat on dry basis (20, 30 and 45 %). In the group of women was preferred the sample of cheese with 45 % fatness and the worst was rated a sample with 20 % fatness. In the group of men was rated as the best 20% cheese and the worst sample with 30% fat. Statistically, these results were not confirmed.
Keywords:
preference test; semi-hard cheeses; sensory evaluation; polotvrdé sýry; preferenční test; senzorické analýza Citation: KOUBOVÁ, Klára. Senzorické hodnocení vybraných druhů polotvrdých sýrů. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/29041