Název:
Kvalita potravinářské pšenice v jižních Čechách
Překlad názvu:
The quality of food wheat in South Bohemia
Autoři:
MACHOVCOVÁ, Dana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Kvalita potravinářské pšenice je ve zvoleném podniku hodnocena každoročně u všech dodávek ze zemědělské prvovýroby. V letech 2008 - 2012 byly stanoveny jednotlivé parametry u souborů o velikosti 42 - 222 vzorků, s výjimkou roku 2009, kdy byla do pšenice potravinářské technologicky zatříděna pouze jedna dodávka. Celostátní sledování kvality potravinářské pšenice je prováděno v Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž, s. r. o. a Agrotestu fyto, s. r. o. Je spolufinancováno MZe v rámci funkčního úkolu, který navazuje na projekt MZe ČR č. QG50041 Faktory kvality a bezpečnosti potravinářských obilovin (2005 - 2010). Sklizňové vzorky získané od pěstitelů ve sledovaném období 2008 - 2012 představovaly soubory o velikosti 500 - 1035 vzorků. Byly popsány faktory, které ovlivňují kvalitu zrna. Dále kritéria a metody hodnocení kvality zrna pšenice potravinářské. Jejich aplikace v Agrotestu fyto, s. r. o. a v provozních podmínkách ZZN Pelhřimov a. s. Z výsledků jednotlivých zkoušek laboratoře střediska Záhoří byly vypočteny průměrné hodnoty sledovaných parametrů a následně porovnány s celorepublikovým průměrem a průměrem Jihočeského kraje. Kvalita zrna pšenice potravinářské vykázala v letech 2008 - 2012 velkou variabilitu v jednotlivých parametrech jak na úrovni celostátní, tak i v Jihočeském kraji a ve zvoleném podniku. Výslednou kvalitu každoročně nemalou měrou ovlivňoval průběh počasí.The quality of food wheat is annually evaluated with all deliveries of agricultural primary production in the chosen farming enterprise. During the years 2008 - 2012 particular characteristics with files of 42 - 222 samples were determined, except for the year of 2009 when only one supply was technologically incorporated to food wheat. Countrywide observation of the quality of food wheat is executed in Agricultural research institute Kroměříž, Ltd and in Agrotest fyto, Ltd. It is co-financed by Ministry of Agriculture within a functional task which follows the project of Ministry of Agriculture number QG50041 Factors of quality and safety with food grains (2005-2010). Harvest samples, obtained from producers in time span 2008-2012, were represented by files of 500-1035 samples. Characteristics which influence the quality of the grains as well as criteria and methods of the evaluation of food wheat were described. Their applications in Agrotest fyto, Ltd and under operating conditions in ZZN Pelhřimov a.s. were given. Average values of observed parameters were calculated from the results of each testing in the laboratory of the detached post Záhoří and consequently compared with countrywide norm and the norm of South Bohemia. The quality of food wheat grains in years 2008-2012 showed a large-scale variability in particular parameters both at countrywide level and in South Bohemia as well as in chosen farming enterprise. Final quality was considerably influenced by course of weather annually.
Klíčová slova:
hodnocení kvality; kvalita; lepek; N-látky; nečistoty; objemová hmotnost; příměsi; pšenice potravinářská; vlhkost; Zelenyho test; číslo poklesu; admixtures; evaluation of quality; food wheat; gluten; impurities and falling number.; mass per hectolitre; moisture; N-substances; quality; wheat; Zeleny´s test Citace: MACHOVCOVÁ, Dana. Kvalita potravinářské pšenice v jižních Čechách. České Budějovice, 2013. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/28442