Název:
Sirné sloučeniny "sladkého česneku" (\kur{Tulbaghia violacea} Harv.)
Překlad názvu:
Sulfur compounds of "sweet garlic" (\kur{Tulbaghia violacea} Harv.)
Autoři:
RANGLOVÁ, Karolína Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V teoretické části je znázorněna podobnost vzniku rozkladných sirných látek vznikajících v česneku (Allium sativum L.) a "sladkém" česneku (Tulbaghia violacea Harv.) po porušení jejich pletiv. Nápní praktické části pak bylo vyextrahovat z kořínků T. violacea marasmicin, majoritní rozkladnou sirnou látku a porovnat jeho antimikrobiální aktivitu s allicinem, majoritní rozkladnou sirnou látku v česneku proti některým rostlinným a živočišným bakteriiím a proti kvasince (Clavibacter michiganensis, Erwinia amylovora, Xanthomonas axonopodis, Bacillus cereus, Escherichia coli, Micrococcus luteus and Saccharomyces cerevisiae) užitím diskové difúzní metody. Diluční metodou byla určena MIC marasmicinu a allicinu proti živočišným bakteriím (Bacillus cereus, Escherichia coli and Micrococcus luteus).The theoretical part of the Bachelor thesis summarizes the formation pathways of sulfur compounds in plants of the genus Allium and shows the similarity between "regular" garlic (Allium sativum L.) and "sweet" garlic (Tulbaghia violacea Harv.). In the experimental part, marasmicin was extracted from the rhizomes of T. violacea and allicin was synthesized from diallyl disulfide. Antimicrobial properties of both compounds were tested in two ways - by the disk diffusion method against several strains of bacteria and yeasts (Clavibacter michiganensis, Erwinia amylovora, Xanthomonas axonopodis, Bacillus cereus, Escherichia coli, Micrococcus luteus and Saccharomyces cerevisiae) and by dilution method against three strains of bacteria (Bacillus cereus, Escherichia coli and Micrococcus luteus).
Klíčová slova:
allicin; marasmicin; MIC; Tulbaghia violacea Harv.; allicin; marasmicin; MIC; Tulbaghia violacea Citace: RANGLOVÁ, Karolína. Sirné sloučeniny "sladkého česneku" (\kur{Tulbaghia violacea} Harv.). České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Přírodovědecká fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/27359