Název:
Vápník v potravinách a jeho význam pro výživu
Překlad názvu:
Calcium in foods and its importance for nutrition
Autoři:
POKORNÁ, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá vápníkem v potravinách a jeho významem pro výživu u žáků 2. stupně základní školy. Teoretická část pojednává o obecné charakteristice vápníku, zejména chemickém, fyzikálním a biologickém významu, chemických sloučeninách, výskytu vápníku v přírodě i vodě. Dále je zaměřena na obsah vápníku v potravinách živočišného a rostlinného původu. V poslední řadě je v teoretické části práce nastíněn význam vápníku pro lidský organismus především jeho příjem, vstřebávání, exkrece a důsledky jeho nedostatečného příjmu například Hypokalcemie, Osteoporóza a Osteomalacie. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na zjištění informací o znalostech žáků ve věku 12 ? 15 let o vápníku a následně jeho konzumaci, výskytu v potravinách a významu ve výživě, formou dotazníku. Zjištěné výsledky jsou vyhodnoceny a následně graficky zpracovány.This bachelor's thesis deals with the calcium in food and its importance for the nutrition of students at second grade of primary school. The theoretical part discusses the general characteristics of calcium, especially the chemical, physical and biological significance of chemical compounds, the occurrence of calcium in water and nature. It is focused on the calcium content in foods of animal and vegetable origin. Finally, in the theoretical part, is outlined the importance of calcium for the human body, especially the intake, absorption, excretion and consequences of its insufficient income, for example hypocalcemia, osteoporosis and osteomalacia. Practical work is focused on findings to estimate the knowledge of students aged 12 to 15 years about calcium and consequently its consumption, occurrence in foods and the importance of nutrition, using a questionnaire. The results are evaluated and graphically presented.
Klíčová slova:
mléko; osteoporóza; potraviny rostlinného původu; potraviny živočišného původu; vitamin D; vápník; Calcium; food of animal origin; foods of plant origin; Milk; Vitamin D Osteoporosis Citace: POKORNÁ, Veronika. Vápník v potravinách a jeho význam pro výživu. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/25676