Original title:
Hodnocení kvality gastronomických služeb
Translated title:
Gastronomic services quality evaluation
Authors:
Kosová, Michaela ; Mlejnková, Lena (advisor) ; Stárek, Václav (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2008
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá způsoby hodnocení kvality gastronomických služeb. V teoretické části charakterizuje oblast gastronomie, její specifika a přehled právních předpisů souvisejících s touto oblastí. Dále vysvětluje pojem kvality, přibližuje základní systémy řízení jakosti, zabývá se specifiky kvality ve stravovacích službách a zmiňuje možné přístupy k hodnocení a ocenění kvality gastronomických služeb. V analytické části předkládá analýzu situace na poli hodnocení kvality gastronomických služeb v Německu a České republice se zaměřením na gastronomické průvodce, internetové hodnotící servery a databáze restaurací. Pojednává i o přístupech k jednotné klasifikaci či standardizaci kvality v tomto odvětví a uvádí krátké srovnání vybraných statistických ukazatelů. Závěrečná část práce navrhuje vlastní jednoduchý systém standardizace a certifikace kvality gastronomických zařízení v České republice.The thesis is focused on gastronomic services quality evaluation. The theoretical section characterizes gastronomy, its particularities and gives an overview of legal regulations covering this area. Furthermore, it explains the concept of quality, outlines the basic quality management systems, specifies the particularities of quality in gastronomic services and elucidates possible attitudes towards gastronomic services quality evaluation and recognition. The analytical section presents an analysis of the situation in the field of gastronomic services quality evaluation in Germany and in the Czech Republic and is focused on gastronomic guides, internet evaluation portals and restaurant databases. It also mentions the approach to the unified classification or quality standardization in this branch and introduces a short comparison of selected statistical indicators. The final part of the thesis proposes own simple system of catering establishment standardization and quality certification in the Czech Republic.
Keywords:
catering establishment; certification; gastronomic guide; gastronomic services; gastronomy; quality; quality standards; tourism; certifikace; cestovní ruch; gastronomické / stravovací služby; gastronomické / stravovací zařízení; gastronomický průvodce; gastronomie; kvalita; standardy kvality
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/16382