Original title:
Franchising jako metoda vstupu na trh
Translated title:
Franchising as a method of market entry
Authors:
Cibulka, Lukáš ; Turnerová, Lenka (advisor) ; Khelerová, Vladimíra (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2008
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] V první části svojí práce se zaměřuji na analýzu franchisingu jako formy podnikání na konkrétním příkladu - konceptu Potrefená husa. V druhé části za pomocí metod analýzy a komparace rozebírám náročnost vstupu franchisingových konceptů na německý a český trh, kdy kritérii pro náročnost vstupu jsou koncentrace franchisingových konceptů na trhu, legislativní opora v daném státě, nabídka poradenských služeb a posledním kritériem je ekonomická náročnost vstupu na trh. V závěru své práce se dostávám k finální komparaci náročnosti vstupu franchisingu na trh v ČR a v SRN.In the first part of my paper I concentrate on analyzing franchising as form of entrepreneurship on a concrete example -- Restaurants Potrefená husa. In the second part, using methods analysis and comparation I examine the demandness of entry franchise concepts in the German and Czech markets. My criteria for the demandness of entry are concentration of franchise concept on the market, law regulations, supply of advisory services and the last criterium is the economical demandness of market entry. In the end of my paper I do the final comparation of the demandness of market entry of franchising concepts in Czech Republic and Germany.
Keywords:
Czech; franchisee; franchising; franchisor; German; market; franchisant; franchising; franchisor; německý; trh; český
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/16115