Název:
Business solution for a food service company based on a modern nutrition concept (case of Russia)
Překlad názvu:
Business Solution for a Food Service Company Based on a Modern Nutrition Concept (case of Russia)
Autoři:
Tarasov, Stanislav ; Campbell, Jan (vedoucí práce) ; Štěrbová, Ludmila (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2011
Jazyk:
eng
Nakladatel: Vysoká škola ekonomická v Praze
Abstrakt: [eng][cze] Increasing level of public concerns about ageing and obesity problems accompanied by the advent of more and more health conscious consumers have put a priority on the health and wellness industry development which has started transformation from a niche category towards the mainstream. As a human being is an individual with unique known characteristics (like age, gender, health state, lifestyle) and less known characteristics like a genetic predisposition, the nutrition plan should be designed around these characteristics. Being aware of genetic predisposition of an individual allows to develop the appropriate health strategy for the particular individual. A systematization of these individual programs would support the development of a new generation of health practitioners. Russia is experiencing serious demographic problems with decreasing population and low life expectancy; high mortality rate from heart diseases and quite high obesity rates. It is expected that nutrigenomics concepts can be successfully developed in Russia due to its solid scientific base, relatively high level of medicine and the ever increasing awareness of the need for a healthy quality life especially within young generation. The goal of the thesis therefore is to analyze the key trends in the global and Russian food industries and develop a business idea of commercializing the personalized nutrition concept in the Russian food service market.Rostoucí úroveň veřejné obavy ze stárnutí a obezity doprovázená nástupem většího počtu zdravotně uvědomnělých spotřebitelů klade důraz na rozvoj zdravotního a wellness průmyslu, která začala přeměnou ze pouhého zaplnění mezery na trhu do hlavního proudu. Jako lidská bytost člověk má jedinečné známé vlastnosti (jako věk, pohlaví, zdravotní stav, životní styl) a méně známé vlastnosti jako genetickou predispozici, a proto by měl být výživový plán navržen podle těchto charakteristik. Být si vědom genetické predispozice jedince umožňuje vyvinout vhodnou strategii v oblasti zdraví pro konkrétní jednotlivce. Systematizace těchto jednotlivých programů bude podporovat vývoj nové generace zdravotních praktik. Rusko má vážné demografické problémy s klesající populací a nízkou průměrnou délku života; vysoká úmrtnost kvůli onemocnění srdce a poměrně vysoký počet obézních lidí. Očekává se, že se nutrigenomické koncepce budou moci rozvíjet v Rusku díky jeho pevnému vědeckému základu, relativně vysoké úrovni zdravotnictví a stale rostoucího povědomí o potřebě kvalitního zdravého života především v mladé generaci. Cílem práce je proto analyzovat klíčové trendy ve světovém a ruském potravinářském průmyslu a vytvořit podnikatelský záměr o obchodním využití personalizovaného nutričního konceptu na ruském trhu stravovacích služeb.
Klíčová slova:
globální a ruský potravinářský průmysl; nutrigenetika; nutrigenomika; obchodní plán; osobní výživa; trendy v oblasti zdraví a wellness; business planning; global and Russian food industry; health and wellness trend; nutrigenetics; nutrigenomics; personalized nutrition
Instituce: Vysoká škola ekonomická v Praze
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dostupné v digitálním repozitáři VŠE. Původní záznam: http://www.vse.cz/vskp/eid/31988