Original title:
Potravinová krize a Fair Trade
Translated title:
Foods Crisis and Fair Trade
Authors:
Potužníková, Johana ; Musil, Martin (advisor) ; Pucandlová, Miroslava (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2011
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce pojednává o globálním problému potravinové krize, jejích příčinách a rozvojové pomoci. Čtenářům by měla problém jednoduchým způsobem vysvětlit a objasnit, jaké principy a programy jsou používány k řešení a snižování této situace. Část práce je věnována rozvojovým cílům tisíciletí a jejich náplni a jednotlivým organizacím, které se věnují problémům spojených s potravinovou nedostatečností. Práce se dále zabývá férovým obchodem, neboli Fair Trade, který se snaží problémy vzniklé potravinovou nedostatečností efektivně řešit. Jde především o praktickou pomoc, do které se zapojují nejen jednotlivci, ale i celé organizace, obchodní společnosti a nadnárodní firmy.This bachelor's thesis deals with the problem of global food crisis, its causes and development assistance. It should issue a simple way to explain and clarify the principles and programs which are used to address and reduce this situation. One part of the thesis is devoted to the Millennium Development Goals and their contents and various organizations that deal with problems associated with food insufficiency. The paper also focuses on Fair Trade -- it tries to effectively solve problems arising from food insufficiency. It is mainly practical assistance to which not only individuals but entire organisations, corporations and multinational companies are envolved.
Keywords:
Assistance in food insufficiency; Fair Trade; Food crisis; Fair Trade; Pomoc v potravinové nedostatečnosti; Potravinová krize
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/31081