Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 19 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Pícniny v osevních postupech a ve výživě zvířat
Sláma, Miloš
Cílem práce bylo posoudit vývoj osevních postupů s návazností na současný stav pícnin na orné půdě, kdy začalo ubývat osetých ploch pícnin a snižovaly se i stavy skotu. Práce se dále zabývá zásadami osevních postupů, vhodností zařazení jednotlivých druhů pícnin a jaký vliv má zařazení pícnin v osevních postupech a ve výživových parametrech skotu. Správně sestavený osevní postup totiž přispívá k bezproblémovému pěstování plodin a obohacení půdy o velké množství podzemní a nadzemní fytomasy. Zařazení pícnin přispívá v mnoha případech ke zvýšení úrodnosti půdy. Velmi vhodné je v této souvislosti zařazení leguminóz, především jetelovin, ale i luskovin, které zanechávají velké množství posklizňových zbytků a navíc díky symbióze kořenového systému s hlízkovými bakteriemi fixují vzdušný dusík. V krmných dávkách přežvýkavců představují významný zdroj bílkovinné složky. Nejvyšší uplatnění v krmivářství z jetelovin nachází vojtěška setá a jetel luční. Pro doplnění glycidové složky krmné dávky má největší význam kukuřice na siláž, která je díky okopaninovému charakteru s možným přímým hnojením také zlepšující plodinou v osevních postupech.
Produkce objemných konzervovaných krmiv v kontextu ekonomické kalkulace
Filipová, Jana
Cílem této diplomové práce bylo ekonomické zhodnocení výroby vybraných objemných krmiv v provozních podmínkách. Práce se zabývala přehledem vybraných objemných krmiv, jejich charakteristikou a současnou situací. Zdůrazňuje jednotlivé problematické faktory, které ovlivňují kvalitu i ekonomiku výroby, což se negativně odráží v užitkovosti chovaných stád. Ekonomická data pro vlastní hodnocení pocházela ze dvou zemědělských podniků působících v kraji Vysočina. Získaná data odpovídají provozním podmínkám z roku 2019. V rámci porovnávání finanční náročnosti výroby byly hodnoceny kukuřičné siláže, siláž jetelová a siláž travní. Pozorování byly rozděleny na dvě části. První pozorování se týkalo zhodnocení výroby kukuřičné siláže, jetelové siláže a siláže travní ze stejného zemědělského podniku (podnik A), tedy mezidruhové porovnání výrobní ceny krmiv. Druhé pozorování zkoumá finanční náročnost výroby dvou kukuřičných siláží, každá z jednoho zemědělského podniku (podnik A a podnik B). Zhodnocení nákladů a výpočet výrobní ceny byl proveden za použití kalkulačních vzorců pro rostlinnou výrobu. Na základě využití kalkulačních jednic bylo zjištěno že, v prvním pozorování je nejlevnější výroba u siláže z jetele lučního, která dosahuje hodnoty 670 Kč/t krmiva. V případě druhého pozorování výsledek kalkulace ukazuje, že podnik A produkuje kukuřičnou siláž efektivněji než podnik B. Rozdíly v jednotlivých výrobních procesech jsou ovlivněny i zvolenou agrotechnikou.
Stanovení stravitelnosti organické hmoty metodou „in vitro" u píce odebrané z obnovených travních porostů v průběhu nárůstu 1. seče
Němcová, Petra
Práce byla zaměřena na možnost zpřesnění predikce koncentrace NEL a NEV s využitím SOH stanovené laboratorní metodou ELOS, vhodnou pro rutinní použití. Měla by tak zlepšit stávající praxi, kdy koeficienty stanovení se přebírají z krmivářských tabulek. Při stanovení SOH in vitro na přístroji ANKOM DaisyII Incubator tato metoda umožňuje sériové trávení více vzorků v jedné vsádce ve fermentační nádobě najednou, což významně snižuje pracnost spojenou s obsluhou, odpadá potřeba filtrace a alternativně je možné zvolit inokulum podle možností laboratoře (bachorová šťáva -- pufr, resp. čisté celulázy). Přesnost predikce za použití tuzemských celuláz s vyváženou celulolytickou a další aktivitou se v této práci ukázala jako dostatečně přesná a plně použitelná pro praktické využití v širokém rozsahu travních vzorků. Přesnost stanovení SOH in vitro metodou ELOS poskytuje v rozmezí hodnot obvyklých pro trávy v technické zralosti (pastva, konzervace), tj. 60 -- 80, výsledky prakticky obdobné (+-2,43 jednic SOH) jako metoda Tilley, Terry (1963). Byly konstatovány specifické rozdíly v růstovém rytmu 7 druhů zkoušených trav (P0,01), přičemž rozdíl v metání nejranějších (Fl - Hy 'Hykor', FA 'Kora') a pozdním druhem (LP 'Kentaur') činil 3 týdny. Pokles hodnoty SOH činí v průměru druhů a 7 termínů odběrů, dvou stanovišť a dvou sklizňových let 4,44 jednic, pokles hodnoty NEL a NEV 0,42 MJ.kg-1 sušiny za týden.
Vliv kvality objemných krmiv na management chovu dojeného skotu
NEUGEBAUEROVÁ, Eva
Koncept výživy skotu je jedním z nejzákladnějších pilířů úspěšného chovu zdravých a produktivních dojnic. Objemná krmiva v tomto konceptu hrají významnou roli nejen v ekonomické směru vlivem kolísání produktivity dojnic, ale také ve smyslu zdraví stáda. Práce se zabývá zhodnocením objemných krmiv prostřednictvím laboratorních analýz s návazností kvality těchto krmiv na vybrané ukazatele zdraví dojnic i jejich produkce. K vypracování praktické části práce byly využity interní data z mléčné farmy. Tato data byla zpracována a čtenářům představena v podobě tabulek a grafů s dostatečným popisem zhodnocujícím situaci. Do sledování bylo zapojeno průměrně 270 dojnic českého strakatého skotu. Sledované období bylo pro praktičnost a přehlednost rozděleno na 3 kontrolní období, z nichž každé trvá 12 měsíců a to od května do dubna následujícího roku. Celkový záběr sledovaných dat tak zahrnuje roky 2020 - 2023. Kompletní data, ze kterých jsou v práci hodnoceny aspekty managementu chovu dojnic, jsou přiložena na konci této práce (přílohy). Podrobněji byla zpracována data o zdravotních komplikacích dojnic po měsících, rozdělené do kategorií a třech kontrolních období. Kategorizace byla provede-na na základě vlivu kvality objemných krmiv na výskyt mastitid ve stádě, poporodní parézy, poporodní obtíže, bachorové dysfunkce a kulhání. Bylo zjištěno, že nejstabilnějším rokem z pohledu zdraví zvířat byl druhý kontrolní rok, vyjma dermatitid vedoucím ke kulhání dojnic, které bylo naopak ve druhém kontrolním období nejvyšší. Zemědělské družstvo disponovalo i krmivy, která byla nevhodná či dokonce závadná pro účely krmení vysokoužitkovým dojnicím. Taková krmiva se však dojnicím ve většině případů nepodávala. Zatímco přímé negativní účinky méně kvalitního objemového krmiva na zdraví dojnic tak nebyly přesvědčivě prokázány, kolísání zdraví dojnic po podstatných změnách typu objemového krmiva v rámci smíšené krmné dávky bylo evidentní.
Vliv objemného krmiva na mléčnou produkci vysokoužitkových dojnic
HOMOLKOVÁ, Kateřina
Diplomová práce se zabývala vztahem mléčné užitkovosti a objemných krmiv krmné dávky vysokoužitkových dojnic. Cílem práce byla analýza změn mléčné užitkovosti a hladin vybraných mléčných složek v závislosti na změnách v zastoupení jednotlivých objemných krmiv v krmné dávce ve sledovaném podniku VOD Velký Bor. Teoretická část je věnována problematice výživy dojnic, kde jsou v jednotlivých kapitolách rozebrány jednotlivé prvky krmné dávky společně s faktory působícími na celkovou efektivnost výživy. Závěr první kapitoly je věnován technice krmení a samostatné krmné dávce kde jsou rozebrány možné způsoby podání krmiva dojnicím. Druhá kapitola byla věnována samostatným krmivům, ve které je popsané rozdělení jednotlivých krmiv, způsoby zpracování a metody používané na zhodnocení schopnosti krmiv uspokojit nutriční požadavky zvířat. V praktické části byly analyzovány výsledky, z vybraného podniku, obsahující průměrnou mléčnou užitkovost s mléčnými složkami u jednotlivých let a vyhodnocován vztah jejich hodnot v závislosti s proběhlými změnami v krmné dávce. Mezi sledované složky patřil obsah mléčného tuku, obsah bílkovin a laktózy mléka. Ve sledovaném období byla nejčastějším důvodem odchylek změna zastoupení slámy v krmné dávce, což ovlivnilo dojivost. Například v roce 2022 rozdíl mezi průměrnou a nejnižší hodnotou dojivosti činil 1,95 l/ks/den. U změny hladiny složek bylo významné obrácení poměru zastoupení siláže ze zavadlého jetele a kukuřice v krmné dávce v roce 2021. Tato změna se projevila hlavně na obsahu bílkovin, kdy z průměrného množství 3,99 g.kg-1 klesla hladina na 3,47 g.kg-1. V závěru práce je také doporučení, pro praxi v problematice složení krmné dávky, vedoucího k mléčné užitkovosti a složení mléka, dosahujícího parametrů pro náležité zpeněžení v mléčném průmyslu.
Vliv kvality objemných krmiv na mléčnou produkci a zdraví dojnic
MUTINSKÁ, Eva
Práce se zabývala vlivem kvality objemných krmiv na mléčnou produkci, zdraví dojnic a reprodukci. Výsledky získané z vybraného podniku byly porovnány s dostupnou literaturou.
Uložení hnojiv, upravených kalů a krmiv na zemědělské půdě
Svoboda, Pavel ; Wollnerová, Jana ; Kozlovská, Lada ; Klír, Jan
Tuhá statková hnojiva vznikající při chovu hospodářských zvířat, kompost a nově i separát digestátu lze za určitých legislativních podmínek uložit na zemědělské půdě. Stanoveny jsou rovněž způsoby ukládání upravených kalů a objemných krmiv, jako jsou siláž a senáž určené pro výživu hospodářských zvířat. Nově jsou stanovena i pravidla pro provozování příkrmišť na zemědělské půdě. Z minerálních hnojiv je možné na zemědělské půdě uložit pouze vápenatá hnojiva (cukrovarská šáma, hnojiva na bázi mletých vápenců). Metodika reaguje na úpravy legislativy v letech 2020 a 2021, vychází mimo jiné ze zemědělské praxe a přináší komplexní návod pro ukládání těchto materiálů a provoz příkrmišť na zemědělské půdě. Přehledně popisuje všechna opatření, která mají za cíl zachování kvality uloženého materiálu a omezení rizika znečištění okolního prostředí, zejména povrchových a podzemních vod. Doporučuje i možnosti rekultivace po rozvozu hnojiv, upravených kalů, odvozu krmiva a ukončení provozu příkrmiště. Pozornost je věnována zvláště opatřením, která řeší možnosti složišť ve zranitelných oblastech stanovených v rámci akčního programu nitrátové směrnice. V neposlední řadě jsou v metodice zařazeny i návody pro výběr vhodného místa k uložení hnojiv, upravených kalů a objemných krmiv, případně místa pro příkrmiště, a to s využitím údajů z Registru půdy (LPIS) na Portálu farmáře.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Faktory ovlivňující stravitelnost organické hmoty objemných krmiv
Faltusová, Adéla
ABSTRAKT Tato bakalářská práce se zabývá problematikou Faktory ovlivňující stravitelnost organické hmoty objemných krmiv u skotu. První část práce se věnuje popisu základních živin obsažených v krmivech a jejich funkcí v organismu. Dále je diskutováno trávení přežvýkavců a jsou popsány jednotlivé části trávicího traktu. Zmíněna jsou také základní objemná krmiva používaná v krmných dávkách skotu. Druhá část je zaměřená na metody stanovení stravitelnosti a hlavní faktory ovlivňující stravitelnost organické hmoty krmiv.
Fázová výživa dojnic v daném zemědělském podniku
VACEK, Tomáš
V práci byla analyzována fázová výživa dojného skotu v zemědělském podniku. Práce se dále zaměřovala na kvalitu objemných krmiv kukuřičné siláže, jetelotravní siláže a silážního bobu. Zhodnotila se technika krmení, složení krmných dávek a užitkové parametry. V práci bylo zohledněno welfare zvířat chovaných ve vybraném podniku. K provedené analýze byl použit krmivářský program. Ukazatele nutriční hodnoty i hodnoty fermentačních charakteristik, včetně mikrobiologické zkoušky u sledovaných silážovaných krmiv (kukuřičné siláže, jetelotravní siláže, siláže bobu) odpovídají velmi dobrému standardu. U kukuřičné siláže a jetelotravní siláže byly hodnoty NDV, ADV a NEL vyhodnoceny mírně pod průměrem hodnot celorepublikových. Při hodnocení úrovně výživy na základě optimalizace krmných dávek můžeme konstatovat, že rozdíly ve sledovaných ukazatelích výživné hodnoty jsou v tolerančních limitech doporučených hodnot. Úroveň výživy odpovídá dosahované užitkovosti. Obsah tuku a škrobu v krmné dávce jsou v souladu s doporučenými hodnotami v literatuře.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 19 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.